Keskustaryhmyri Kurvinen ryöpytti perussuomalaisia vaihtoehtobudjetin puolen miljardin kuprusta: “Tehän johdatte suomalaisia tarkoituksella harhaan“

Politiikka

Perussuomalaiset sai odotetusti lunta tupaan, kun eduskunta perkasi oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetteja keskiviikkona.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvisen mukaan gallupkärjessä paistatteleva puolue johtaa suomalaisia harhaan.

– On hirveän surullista, että suurin oppositiopuolue on sortunut valelukujen käyttämiseen ja ihan naurettavaan talouden arviointiin.

Kurvisen mukaan valtiovarainministeriössä sekä työ- ja elinkeinoministeriössä tarkastetut laskelmat osoittavat, että perussuomalaisten budjetissa on 500 miljoonan euron aukko.

–Arvoisa puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho, tehän johdatte suomalaisia tarkoituksella harhaan. Te petätte ihmisiä tällaisilla hassuilla vaihtoehdoilla, Kurvinen syytti.

Keskustan Anne Kalmarin mielestä perussuomalaisten budjetti edustaa ”vaihtoehtoista todellisuutta”.

– Näin maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana täytyy kyllä todeta, että aika lailla puuta heinää olivat nämä laskelmat.

Perussuomalaisten varjobudjetti on jälleen kerran rahoitettu maahanmuuttoa ja kehitysyhteistyötä leikkaamalla.

Puolueen mukaan sen vaihtoehtobudjetti olisi kuitenkin Antti Rinteen (sd.) hallituksen talousarvioon verrattuna 194 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) tyrmäsi laskemat suoralta kädeltä.

– Jos pe­rus­suo­ma­lai­set ovat (vaihtoehtobudjetissaan) te­ke­mien­sä esi­tys­ten ta­ka­na, to­del­li­nen luku on jo­tain ihan muu­ta.

Myös pääministeri Rinne kertoi odottaneensa perussuomalaisilta hivenen syvällisempää talouspolitiikan analyysia.

– Olette unohtaneet työllisyyden melkein kokonaan ja keskitytte vain lietsomaan vastakkainasettelua suomalaisessa yhteiskunnassa, hän sivalsi.

Lisäksi Rinne moitti perussuomalaisten esitystä humanitaarisista syistä tapahtuvan maahanmuuton lopettamiseksi.

Pääministeri varoitti, että päätös tarkoittaisi irrottautumista monista kansainvälisistä sopimuksista ja perustuslain rikkomista.

Perussuomalaisten Halla-aho puolustautui toteamalla, että monet maahanmuuton seuraukset eivät näy budjettiesityksissä.

– Maahanmuuton vaikutukset julkiseen talouteen on ongelma, jota ei voi ratkaista pelkästään askartelemalla ensi vuoden budjettilaatikon sisällä.

Puoluejohtaja korosti, että maahanmuuttoa ei tule pitää ”luonnonvoimana”.

Halla-aholle kyse on ilmiöstä, joka on seurausta väärästä politiikasta.