Keskustan Maijala: Lastenraiskaajien tuomiot annettava aina ehdottomina – ”Vastenmielisten rikosten vähättelyn on loputtava”

Lainsäädäntö

Keskustan kansanedustaja Eeva-Maria Maijala on erittäin tyytyväinen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) esitykseen lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisestä.

Maijalan mukaan nyt on kuitenkin oltava tarkkana, että esitystä ei vesitetä jatkokäsittelyssä, vaan rangaistusasteikot todella nousevat.

– Oikeusministeriön selvitys esittää uuden säännöksen lisäämistä lapsen törkeästä raiskauksesta ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistuksen korottamista. Nämä ovat oikeita tavoitteita, varatuomarin koulutuksen saanut Maijala muistuttaa.

– Olen itse esittänyt, että törkeissä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tapauksissa on rikosnimike muutettava lapsen raiskaukseksi ja rangaistus on tuomittava aina ehdottomana. Kyse on todella vastenmielisistä rikoksista ja niiden vähättelyn on Suomessa loputtava, hän painottaa.

Eeva-Maria Maijalan lakialoite lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista oli käsiteltävänä eduskunnassa viime viikolla.

– Olen tyytyväinen, että eduskunnassa on laaja yhteisymmärrys asian puolesta yli puoluerajojen. Painetta asiassa on pidetty yllä koko vaalikauden ajan. Myös asiasta tehty kansalaisaloite on omalta osaltaan edistänyt käsittelyä, hän huomauttaa.

Lappilaisedustaja muistuttaa, että kun niin sanottu lievä raiskaus poistettiin viime kaudella rikoslaista, muutos vesittyi osittain siksi, että raiskauksen perustekomuoto säädettiin tuomittavaksi kahdella vaihtoehtoisella asteikolla.

– Rangaistustaso ei tämän vuoksi koventunut niin paljon kuin odotettiin. Siksi nyt on tehtävä niin selvät säädökset, että lasten raiskaajille tulee aina ehdoton vankeusrangaistus.