Keskustan Lohi Ylelle hoitoalan korona-ahdingosta – "ei varaa siihen, että sairaanhoitajat lähtevät muihin töihin"

”Arvostusta pitää nostaa”
Koronakriisi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ei halua suoraan ottaa kantaa siihen, pitäisikö sairaanhoitajille maksaa koronabonusta.

– Kyllä varmasti poliittisella puolella varotaan puuttumista työmarkkinakysymyksiin, itsekin varon. Palkkauskysymykset ovat kuitenkin työnantajien ja työntekijöiden välisiä neuvottelukysymyksiä ja niitä ei ratkaista eduskunnassa, Lohi totesi Ylen Politiikkaradiossa.

Lohi sanoo ymmärtävänsä, miksi neljän suurimman puolueen puheenjohtajat olivat samoilla linjoilla MTV Uutisten tentissä viime viikolla.

Hoitoalan edustajat ovat viime aikoina kertoneet julkisuudessa, että koronaepidemia on kasvattanut sairaanhoitajien työtaakkaa huomattavasti.

Suurimmat ongelmat liittyvät siihen, ettei työvuoroissa ole riittävästi käsipareja, kokeneita hoitajia on siirtynyt muihin tehtäviin ja uusien hoitajien perehdyttäminen vie oman aikansa.

Lohi kuitenkin toteaa, ettei työolojen parantamisen pitäisi olla tällä hetkellä rahasta kiinni.

– Kyllähän tässä koronatilanteessa on annettu satoja miljoonia euroja suoraan rahaa sairaanhoitopiireille. Kunnille on itseasiassa annettu miljardiluokan paketti.

Keskustan varapuheenjohtajan arvioi, että panostusten turvin luulisi olevan mahdollista panna työolot- ja vuorot kuntoon, jotta ala houkuttelisi uusia työntekijöitä.

– Tätä asiaa pitäisi hoitaa niin, että olosuhteet olisivat hoitopuolella kaiken kaikkiaan sellaiset, että siellä eivät hoitajat väsy.

Lohi sanoo, että hoitajien hätähuuto on kuultu.

– Kun katsomme vielä koronakriisin yli, meillä ei ole varaa siihen, että hoitajat lähtevät muille toimialoille töihin.

– Alan houkuttelevuutta pitäisi päinvastoin parantaa niin, että sitä harkitsevat nuoret päätyisivät hoitoalalle. Arvostusta pitää nostaa.