Keskustan Kemppi: Peruskoulun teknisen työn ja käsityön suosio romahti vuoden 2017 uudistuksen jälkeen – "Tarvitaan kiireellinen toimenpideohjelma"

Keskusta

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) vaatii toimenpideohjelmaa peruskoulun teknisen työn ja käsityötaitojen osaamisen nostamiseksi.

Kempin mukaan toimenpideohjelma on valmisteltava yhdessä koulutuksen tarjoajien, nuorten ja elinkeinoelämän kanssa.

 Kansanedustajan mukaan teknisen työn ja tekstiilityön yhdistäminen vuonna 2017 kaikille yhteiseksi oppiaineeksi romautti käsityön suosion valinnaisaineena.

– Kahdessa vuodessa teknisen työn valinnat vähenivät 59 prosenttia ja tekstiilityön valinnat vielä enemmän 70 prosenttia. Uudistuksen tavoitteena ollut tyttöjen kiinnostuksen lisääminen teknologiaan ei ole toteutunut. Sen sijaan poikienkin kiinnostus teknologiaan on romahtanut, Kemppi harmittelee kannanotossaan.

Teknisen työn opiskelun väheneminen peruskoulussa pahentaa Kempin mukaan entisestään teollisuuden osaajapulaa aloilla, jotka vaativat kädentaitoja tai kolmiulotteista matemaattista ajattelua. Nämä teknologia-alat ovat avainroolissa Suomen talouden, teollisuuden ja viennin kannalta.

– Yläkoulussa käsityö-oppiaine valinnaisaineena on pudonnut kahdessa vuodessa lähes puoleen entisestä ja teknologiayritykset tarvitsevat yli 50 000 uutta osaajaa ensi vuoden loppuun mennessä. Kyse on alan vetovoimasta ja oppiaineen maineesta, Kemppi summaa.