Keskustan Kalmari: Maksatukset vaikka käsikäyttöisesti

EU-tukien maksatus

– En hyväksy tilannetta, jossa viljelijöiden pitää lyhentää huhtikuussa valtion lainat, mutta tuet heille maksetaan vasta juhannuksen tietämillä, keskustan kansanedustaja Anne Kalmari tuomitsee.

Kalmari, joka on myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen, sanoo olevansa kyllästynyt Maaseutuvirasto Mavin epäonnistumisiin tukien maksatuksessa.

Useat tukihaut ja tukimaksatukset ovat viivästyneet, esimerkiksi viime kevään tukihaku ja syksyn investointituen haku sekä molempien maksatukset.

– Tilojen on viimeinkin saatava vuoden 2015 tukensa. Tehtäköön maksatukset vaikka vanhoilla ohjelmilla tai jopa käsikäyttöisesti, jos tietojärjestelmät eivät ole kunnossa, Kalmari esittää.

Kalmarin mukaan kotieläintilojen rapiat 10 000 päätöstä pystytään hoitamaan kuntien maatalousviranomaisten toimesta muutamassa viikossa, jos annetaan kunnon ohjeistus.

Kalmarin löytää maksatuksista vastaavan Mavin johtamisjärjestelmässä ja hankintaosaamisessa puutteita, jotka tulee korjata.

– Kun tietojärjestelmiä tilataan, pitää olla ajoissa liikkeellä, tietää mitä tilataan ja mitä voimavaroja siihen tarvitaan. Muutoin lopputuloksena on kaaos.

Mavin toiminnasta puuttuu Kalmarin mukaan eli viljelijänäkökulma.

– Tulevaisuudessa järjestelmän pitää pääsääntöisesti toimia siten, että kun peltohehtaarit ja eläinmäärät tiedetään, tulee viljelijälle tukiehdotus, jonka hän hyväksyy. Mavin toimintaa selvittää nyt valiokunnan vaatimuksesta ulkopuolinen henkilö ja sen perusteella on tunnustettava tosiasiat ja ryhdyttävä toimiin.

Kalmari muistuttaa, että keskusta vastusti nykyisen monimutkaisen järjestelmän käyttöönottoa silloin, kun edellinen hallitus toi sen eduskuntaan.

– Totesimme tuolloin, että ei kannata olla EU-kuuliaisena ottamassa sitä ensimmäisten joukossa käyttöön, vaan toimia sitten kun järjestelmät ovat valmiita. Meidän huolillemme ei tuolloin lotkautettu korvaakaan.