Keskustan Kalmari ei lietsoisi paniikkia Luken uusista hiilinielulaskelmista – "Ollaan ylpeitä siitä, mitä suomalaiset viljelijät tekevät päästöjen vähentämiseksi"
Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Anne Kalmari ei ole säikähtänyt Luonnonvarakeskuksen tuoreita hiilinielulaskelmia, joiden mukaan nielut putoavat puoleen aiemmista vastaavista arvioista.
Ylen käsiinsä saamien tietojen mukaan laskelma Suomen hiilinieluista on muuttunut olennaisesti vielä viime keväänä arvioiduista lukemista.
Kalmari kääntäisi keskustelun mieluummin siihen, minkälaisia toimia suomalainen maatalous on jo pitkään tehnyt hiilinielujen hyväksi.
– Ollaan ylpeitä viljelijöistä, jotka pitävät huolta hiilensidonnasta ja tekevät omalta osaltaan kaiken voitavansa päästöjen minimoimiseksi. Pitää muistaa, että 80 prosenttia päästöistä tulee energiasta, fossiilisista lähteistä.
Maataloustuottajien ja metsänomistajien sitoutuminen ympäristöpoliittisiin ohjelmiin ansaitsisi Kalmarin mielestä enemmän positiivista huomiota jatkuvan syyttelyn sijaan.
Tutkimusten tarkoituksena on selvittää, miten hiiltä saataisiin sidottua vielä nykyistä tehokkaammin.
– Suomessa on jo sata hiiliviljelijää. He ovat mukana yhteisessä hankkeessa panostamassa metsien kasvuun ja etsivät keinoja sitoa hiiltä entistäkin enemmän. Mukana ovat muun muassa Ilmatieteen laitos ja Baltic Sea Group.
Anne Kalmari ei ole vielä tarkemmin päässyt tutustumaan huomenna perjantaina julkistettaviin Luken laskelmien taustaperusteluihin.
Päästöjen laskemistapaan etenkin kansainvälisellä tasolla sisältyy hänen mukaansa aina myös politiikkaa.
– Jos verrataan vaikka Norjasta tänne tuotavaa öljyä, niin se ei ole Norjan päästö. Sen sijaan täältä vietävä suomalainen puuteollisuustuote lasketaan suoraan meidän päästöiksemme, Kalmari ihmettelee.
Kun uusia päästövähennysmalleja joudutaan kehittämään, kaipaa keskustaedustaja ilmastokeskusteluun myös suhteellisuudentajua.
– Esimerkiksi tänään torstaina eduskunnassa käsiteltävä kansalaisaloite avohakkuiden kieltämisestä valtion mailla saa huomiota, mutta on ilmastovaikutuksiltaan negatiivinen.
– Sen sijaan Helsinkiä lämmittävistä hiilikasoista puhutaan julkisuudessa turhankin vähän. Helsingin Energia tuottaa kymmenen prosenttia maan sähköenergiasta, mutta peräti 40 prosenttia sen päästöistä, Anne Kalmari huomauttaa.