Keskustan Honkonen: Nykyiset MAL-sopimukset patistavat rakentamaan maksimaalisen määrän koppiasuntoja

Kesäkokoukset

Keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Petri Honkosen mukaan maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset tulee päivittää niin, että niissä huomioidaan ihmisten asumistoiveet.

– Nykyiset MAL-sopimukset patistavat muutamaa suurinta kaupunkiseutua rakentamaan maksimaalisen määrän koppiasuntoja. Tämä ei ole järkevää tai ihmisten tarpeiden mukaista politiikkaa, toki asuntosijoittajat siitä nauttivat, Honkonen sanoo tiedotteessa.

MAL-sopimuksia päivitetään vuonna 2023.

– Silloin pitää huomioida ihmisten väljät asumistoiveet, ilmasto ja koko Suomen asia, Honkonen sanoo.

MAL-sopimukset tehdään seitsemän suurimman kaupunkiseudun ja valtion välillä. Hallitus ja kunta tai kaupunki sopivat siitä, kuinka paljon ne laittavat rahaa kyseisen kaupungin asuntojen ja katujen rakentamiseen.

Honkosen mukaan sopimuksien piiriin pitää päästää koko Suomi. Tähän painetta antaa myös etätyön voimakas lisääntyminen ja ihmisten muuttuneet asumistoiveet, hän näkee.

Keskusta esittääkin, että tulevaisuudessa MAL-sopimusten tilalle solmitaan maakunnittaiset ilmastosopimukset.

– Kuntia pitää tukea lisäämään puurakentamista, kotimaisen uusiutuvan energian käyttöä lämmityksessä ja liikkumisessa ja sekä parantamaan etätyön edellytyksiä. Sopimusten piirissä voisi olla myös valokuituverkon rakentamista.

– Rakennusfirmojen ja asuntosijoittajien voitontavoittelu ei voi aina ajaa ihmisten asumistoiveiden edelle, Honkonen sanoo.