Saarikko haluaa valjastaa keskustalaisen yhteiskuntamallin myös ilmastonmuutoksen torjuntaan

Kesäkokoukset

Isojen kaupunkien MAL-sopimusten korvaamisesta koko kuntakentän kattavin kansallisin ilmastosopimuksin edustaa keskustalaista yhteiskunta-ajattelua, selvittää puheenjohtaja Annika Saarikko.

Saarikko sanoi Jämsän Himoksella keskustajohdon kesäkokouksen tauolla toimittajille, että esitys vahvistaisi ymmärrystä siitä, että hajautettu yhteiskunta on vastaus myös ilmastonmuutoksen torjuntaan tiiviin kaupunkirakenteen sijaan.

Saarikon mukaan keskustan mallissa yhdistyy kaksi asiaa: yhteiskuntarakenne ja ilmastonmuutoksen torjunta. Suomalaisia kuntia ja kaupunkeja sitoutettaisiin ilmastotoimiin näin entistä laajemmin.

Keskustajohtajan mukaan investoinnit ja ilmastonmuutoksen torjunta kulkevat käsi kädessä: vihreä siirtymä tehdään maakunnissa arkijärkisin yritysten ratkaisuin.

Vihreiden ja keskustan näkemyseroja ilmastotoimista Saarikko ei halunnut lähteä ruotimaan.

– Kuullaan heidän konkreettisia esityksiään nyt ensin, en osaa niihin ottaa kantaa. Keskusta valmistautuu omilla esityksillään ja kuulee mielellään vihreiden kannan, mitä me itse esitimme.

Saarikko muistutti, että hallitusohjelmassa on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja paljon on jo tehty. Ainakaan polttoaineveron kiristäminen ei keskustalle käy, mutta esimerkiksi etätyön lisääntymisen merkitys liikenteen päästöjen vähentämisessä on syytä selvittää perusteellisesti.

Syyskuun puolella pidettävässä budjettiriihessä pitää Saarikon mukaan löytää myös muun muassa 110 miljoonan euron edestä työllisyystoimia, joiden vaikuttavuuden valtiovarainministeriö pystyy laskemaan.

– En sulje työttömyysturvamuutoksia pois, aika avoin olen sille, mistä ne ratkaisut löytyy, Saarikko totesi.