Keskustajohdosta avoin ryöpytyskirje kokoomuksen Petteri Orpolle – “jos joku oikeasti on kuolinisku, niin se on se, mitä te vaaditte“

Politiikka

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen moittivat kokoomuksen sote-venkoilua avoimessa kirjeessä puoluejohtaja Petteri Orpolle (kok.).

– Sanot, että te pidätte tekemistä politiikassa tärkeänä. Vaaditte hallitukselta uudistuksia. Sitten samaan aikaan kuitenkin sanotte, että sote-uudistus pitäisi unohtaa. 

– Ymmärrämme, että politiikan tekemisestähän siinä varmaan on kyse.

Kokoomus on toistuvasti vaatinut hallitusta lykkäämään sote-uudistusta.

Saarikon ja Kurvisen mukaan uudistuksen lykkääminen kuitenkin tarkoittaisi käytännössä soten kaatamista.

– Olet ja olette puhuneet sote-uudistuksesta ”kuoliniskuna kunnille”. Uskomme Sinun tietävän, että jos joku oikeasti on kuolinisku, niin se on se, mitä te vaaditte. 

– Ja se olisi kuolinisku nimenomaan ihmisten peruspalveluille. Sen tien päässä olisi räikeää epätasa-arvoa siinä, kuka saa hoitoa ja kuka ei. Lompakko ja postinumero merkitsivät. 

Saarikko ja Kurvinen painottavat, ettei keskusta vierasta yrityksiä kumppaneina sote-palveluiden tuottamisessa.

Keskustajohtajat kuitenkin alleviivaavat, ettei markkinavoimia ja kansainvälisiä pörssiyrityksiä saa päästää ”isännän paikalle”.

– Lisää tasa-arvoa – syy sote-uudistukselle – olisi silloin: lisää markkina-arvoa.  

Orpolta kysytään kirjeessä, onko kokoomus tosissaan vaatimustensa kanssa.

Saarikko ja Kurvinen muistuttavat oppositiopuoluetta siitä, että sote-uudistuksella on suuri merkitys julkisen talouden tasapainottamisen kannalta.

– Korona-aika on johtanut myös Suomessa taloudellisiin ongelmiin. Olisi melkoista, jos näissä oloissa, näin isossa asiassa peruutettaisiin.  

Kommentit (4)

 • Lukija21

  Keskusta on joutunut historiansa kovimpaan paikkaan. Joutuu vastoin kannattajiensa tahtoa puolustamaan punavihreää hallitusta ja hyökkäämään sekä Kokoomusta että Perussuomalaisia vastaan. Kauanko puolue-eliitin selkäranka kestää?

 • KORHONEN PIRKKO

  Keskusta joutui viime vaalikaudella SUUREMPAAN kovimpaan paikkaan kun oli kokoomuksen kanssa hallituksessa,,,näin lyhyt on muisti.Soten kaatoi Vapaavuori,Risikko, Vartiainen ja Lepomäki. Nyt Orpo yksin yrittää kaataa MAAKUNTAMALLIA,,,,Mitä keskustan kannattajat haluaa???Kokoomus hyökkäs keskustaa vastaan hallituksessa viime vaalikaudella,,,,

  • Lukija21

   Keskusta taitaa olla ainoa hallituspuolue, joka tosissaan puolustaa maakuntamallia. Mahtaa se olla pettymys, jos PS ottaa maakunnat haltuunsa.

 • Mustikka

  Milloin nähdään laskelmat siitä, että sote uudistus pienentää kuluja eli siis tasapainottaa julkista taloutta. Yleinen käsitys on että se lisää kuluja. Tosiasiahan siinä on, että se siirtää rahoja Helsingistä maakuntiin. Se on tietenkin hyvä asia meidän maakuntien ihmisten kannalta. Helsingin herroja se harmittaa. Toinen hyvä puoli sillä on, että se estää yksityisten, usein ulkomaisten omistamien yritysten rikastumisen suomalaisten terveydellä. Orpon tutuilla on varmaan sijoituksia näissä firmoissa. Oho, nyt meni Marinin tapaiseen politikointiin (vrt. Sipilä ja Terrafame).

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen