Keskusta julkisti koulutuspoliittisen visionsa – listalla toisen asteen oppioikeus, pienten lasten koulu ja elinikäinen osaamisturva

Korkea-asteella keskusta haluaa korkeakoulujen kurssit valtakunnallisesti kaikkien ulottuville
Koulutus

Perustan on oltava kunnossa, koulutuksen ja työelämän välillä vallitsee tiivis yhteys ja kokeilut näyttävät tietä tulevaan, keskusta linjaa tänään julkistetussa koulutuspoliittisessa visiossaan.

– Ajattelun pitää olla tämän mukaisesti oppija- ja opiskelijalähtöistä. Erilaiset joustot ja polkujen risteäminen pitää mahdollistaa.

– Keskustan näkemys koulutuksesta nojaa yhä lujaan uskoon sivistykseen, jokaisen yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin kehittää itseään ja rohkeaan suhtautumiseen kohti uutta maailmaa, koulutuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Tuomo Puumala sanoo puolueen tiedotteessa.

Keskustan ydinajatuksena on laittaa perusta kuntoon, puolue kertoo. Keskusta korostaakin ensimmäisten vuosien merkitystä perustaitojen oppimisessa.

Puolue esittää ”pienten lasten koulua” peruskoulun ensimmäisille vuosille. Pienten lasten koulussa painottuisi perustaitojen hallinta ja joustava oppiminen. Koulussa olisi myös ”perustaitojen tarkastelupiste”, joka ajoittuisi toisen luokan loppuun.

Keskusta haluaa myös taata toisen asteen tutkinnon jokaiselle nuorelle. Tätä puolue nimittää tasa-arvoiseksi oppioikeudeksi. Oppioikeudella keskusta haluaa pitää nuoret kiinni yhteiskunnassa ja koulutuksessa ja tällä tavalla ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Korkeakoulutukseen keskusta esittää alustamallia, jonka tavoitteena on saada korkeakoulujen kurssit valtakunnallisesti kaikkien ulottuville. Koulutuksesta tulee rajatonta ja periferiaa ei enää ole, puolue visioi.

Elinikäisen oppimisen vahvistamiseksi puolue esittää osaamisturvaa.

– Elinikäisen oppimisen vaaliminen on julkisen sektorin, työnantajan ja ihmisen itsensä yhteinen ponnistus, josta keskusta haluaa tehdä koulutuksen oman yhteiskuntasopimuksen.

Suomalaisen peruskoulun perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Keskustan mukaan peruskoulun alkuaikojen ajatus kaikille tasa-arvoisesta koulusta kantaa vielä tänäkin päivänä.

– Nyt tarvitsemme kootusti parhaat ajatukset yhteen ja eteenpäin katsovaa keskustelua siitä, miten voimme yhdessä varmistaa suomalaisen koulutuksen menestystarinan jatkumisen myös tulevina vuosikymmeninä.

Keskustan koulutuspoliittinen visio löytyy tästä linkistä.