Kauhavalainen tiedepolitiikka otti harppauksen: Maakuntien yliopistokeskuksiin kolme uutta miljoonaa

Korkeakoulut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt kuudelle yliopistokeskukselle kolmen miljoonan euron lisärahoituksen.

– Korkeakoulupolitiikan uusi suunta on alueellisen korkeakouluverkon vahvistaminen, tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) iloitsee ministeriön tiedotteessa.

Kurvinen on loppukeväästä alkaneen ministerikautensa aikana puhunut vahvasti korkeakoulupolitiikan alueellisen ulottuvuuden vahvistamisen puolesta ja vastustanut koulutuksen keskittymistä muutamiin suuriin keskuksiin.

Tällaisesta korkeakoulupolitiikasta on jo syntynyt jonkinlainen käsitekin, kauhavalainen tiedepolitiikka, Kurvisen kotikaupungin mukaan. Termin lanseerasi tiettävästi Helsingin Sanomien pääkirjoitus 11. marraskuuta.

Kurvinen huomauttaa, että yliopistokeskusten tärkeä työ palvelee opiskelijoita ja tutkimusta niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.

– Rahoituksella haluan kasvattaa yliopistokeskusten kädenjälkeä entisestään.

Rahoituksesta päätettiin yliopistojen hakemusten pohjalta. Hakemusten arvioinnissa painotettiin yhteistyötä alueellisen työvoima- ja osaamistarpeen vahvistamiseksi, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan toimenpiteitä sekä yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Lisäksi huomioitiin opiskelijoiden ja tutkijoiden työllistymismahdollisuuksien edistäminen yliopistokaupungeissa, ministeriö kirjoittaa tiedotteessaan.

Kurvinen iloitsee asiasta myös Twitterissä.

– Koko Suomi tarvitsee korkeinta opetusta ja tutkimusta.

Yliopistokeskukset eivät ole itsenäisiä korkeakouluja, vaan keskuksia, joiden puitteissa saattaa toimia useammankin eri yliopiston yksiköitä. Yhteistyötä keskuksilla on vahvasti myös ammattikorkeakoulujen, kuntien ja maakuntaliittojen kanssa.

Suomessa toimii kuusi yliopistokeskusta, ja kaikki saivat nyt lisärahoitusta. Porin yliopistokeskus sai 541 000 euroa, Seinäjoen summa on 531 000, Kokkola saa 528 000 ja sekä Mikkelin että Lahden keskukset saavat tasan puoli miljoonaa. Kajaani saa 400 000 euroa.