Katso punkkivinkit – "jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti"
Puutiaisten eli punkkien levinneisyysalue on laajentunut viime vuosikymmenien aikana huomattavasti. Punkkien suhteen ei kannata olla liian kevein mielin, sillä ne voivat levittää vakavia tauteja.
Potilaan Lääkärilehden mukaan Suomessa merkittävimmät puutiaisten levittämät taudit ovat borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.
Lehden mukaan borrelioosi on bakteerin aiheuttama infektio, johon voi liittyä iho-oireita, niveltulehdusta, hermosto-oireita ja harvinaisissa tapauksissa sydänoireita.
– Borrelioosi ei tartu heti, vaan vaatii usein yli 24 tunnin kiinnittymisen, ja se voidaan hoitaa antibiooteilla.
Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdus, jota vastaan ei ole parantavaa hoitoa.
– Oireet voivat vaihdella lievästä kuumeilusta vakavaan aivokuumeeseen. Tartunta voi tapahtua nopeasti, jopa muutamassa tunnissa punkin kiinnittymisestä.
– Molemmat taudit voivat aiheuttaa pitkäaikaisia terveysongelmia, ja siksi ennaltaehkäisy, punkkitarkastus ja mahdollinen rokotus ovat tärkeitä. Suomessa punkkivälitteiset taudit ovat lisääntyneet, ja sekä borrelioositartuntoja että TBE-tapauksia raportoidaan vuosittain enemmän, Potilaan Lääkärilehti kirjoittaa.
Kaikki punkit eivät ole tartunnanlevittäjiä. Lehden mukaan arviolta 1–50 prosenttia punkeista kantaa borreliabakteeria, ja TBE-viruksen esiintyminen on alueellisesti rajattua.
– Silti jokainen purema kannattaa ottaa vakavasti.
Mitä nopeammin punkki poistetaan, sitä pienempi riski on borrelioosin tarttumiseen. Tartuntariski kasvaa yli 24 tunnin kiinnittymisen jälkeen.
– Punkki poistetaan iholta varovasti ja nopeasti käyttämällä kapeakärkisiä punkkipihtejä tai pinsettejä.
– Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä suoraan ylöspäin tasaisella, varovaisella vedolla ilman kiertoliikettä. Poiston jälkeen puhdista puremakohta desinfioimalla. Jos punkki jää kiinni tai iho ärtyy, hakeudu lääkäriin.
Lehti varoittaa myös siitä, että jos punkin murskaa, se voi lisätä taudinaiheuttajien siirtymistä ihmiseen.
Aivotulehdusta vastaan kannattaa ottaa TBE-rokote.
Punkkitarkastus on Potilaan Lääkärilehden mukaan tehokas tapa ehkäistä tartuntoja. Se kannattaa tehdä jokaisen metsässä tai korkeassa ruohikossa vietetyn päivän jälkeen. Erityisesti lapset, lemmikit ja nilkat tulee tarkistaa huolellisesti.
– Tarkista ihosi heti ulkoilun jälkeen, mieluiten suihkussa. Käy huolellisesti läpi erityisesti päänahka, korvien takaa, kaula, kainalot, nivuset, selkä ja jalat. Punkki on pieni, litteä ja ruskehtava, lehti kirjoittaa.
– Jos punkin pureman jälkeen ilmenee ihottumaa, kuumetta, päänsärkyä, niskajäykkyyttä tai hermosto-oireita, on syytä hakeutua nopeasti lääkäriin. Borrelioosi hoidetaan antibiooteilla, mutta TBE:n kohdalla hoito on vain oireenmukaista.