Kärnä vaatii valkoposkihanhia valurautapataan juuresten ja punaviinin kera

Valkoposkihanhet

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii ympäristöministeriöltä ja ministeri Krista Mikkoselta (vihr.) nopeita toimia valkoposkihanhen suojametsästyksen käynnistämiseksi.

Kärnä on myös järkyttynyt tiedosta, jonka mukaan poikkeusluvalla ammuttuja valkoposkihanhia ei voida hyödyntää ravintona, vaan hanhet joko haudataan tai poltetaan.

– Eihän tässä nyt ole mitään järkeä ja asia täytyy muuttaa nopeasti! Tämä on törkeää ekotuhlausta ja riistan halveksimista aikana, jolloin meidän kaikkien tulisi kiinnittää huomiota elämäntapamme ekologisuuteen. Vaadin ympäristöministeriöltä nopeita toimenpiteitä tämän asian korjaamiseksi, lappilaisedustaja pauhaa tiedotteessaan.

Kärnän mielestä valkoposkihanhet kuuluvat juuresten ja punaviinin kanssa valurautapataan, eivät polttouuniin.

– Niiden syömisen tulisi olla perusoikeus viljelijöille, joiden viljelyksiä ne yrittävät tuhota ja joille on myönnetty oikeus niiden ampumiseen.

Kärnä vaatii, että ministeriö käynnistää myös välittömät toimenpiteet valkoposkihanhien suojametsästyksen käynnistämiseksi.

– Valkoposkihanhien suojametsästys on käynnistetty jo Ruotsissa sekä Virossa. Ei ole mitään estettä etteikö Suomi voisi toimia samoin.

Kärnä huomauttaa, että valkoposkihanhi ei ole millään tavalla uhanalainen laji, vaan sen kanta on elinvoimainen ja populaatio on voimakkaassa kasvussa.

– Ei ole mitään syytä ettemmekö pienentäisi kantaa ampumalla. Samalla palautettaisiin hanhille niille luontainen ihmisen kunnioitus ja ne alkaisivat väistää ihmisiä.

Kärnän mukaan jokainen Helsingissä keväällä kulkenut näkee, että hanhia on yksiselitteisesti liikaa.

– Mikäli lähtisin Helsingistä ehdolle kuntavaaleihin, kampanjoisin hanhivapaan Helsingin puolesta. Tavalliset helsinkiläiset ovat loputtoman kyllästyneitä rantoja ja puistoja sotkeviin röyhkeisiin hanhiin.