Käräjäoikeus päätti, että poliisi saa tutkia HS:n toimittajalta takavarikoidut laitteet

Poliisi etsii laitteista Puolustusvoimien turvaluokiteltuja asiakirjoja

Keskusrikospoliisi on saanut käräjäoikeudelta luvan tehdä erityinen laite-etsintä Helsingin Sanomien toimittajalta takavarikoituihin laitteisiin.

Poliisi takavarikoi joulukuussa toimittajalta muun muassa tietokoneen ja kaksi puhelinta sen jälkeen, kun lehti oli uutisoinut Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta salaisiin asiakirjoihin nojaten.

Uutisoinnista aloitettiin rikostutkinta nimikkeellä turvallisuussalaisuuden paljastaminen. Mahdollista tietovuotajaa tutkitaan nimikkeellä virkasalaisuuden rikkominen.

Käräjäoikeus totesi jo helmikuun lopulla, että toimittajan kotiin tehdylle kotietsinnälle oli olemassa lainmukaiset edellytykset. Kotietsintä ja laite-etsintä ovat kaksi eri asiaa.

Toimittaja riitautti kotietsinnän ja takavarikot käräjillä, koska katsoi niiden vaarantavan toimittajan lähdesuojan. Hänen mukaansa takavarikoidussa aineistossa on hänen muihin juttuprojekteihinsa liittyvää lähdesuojan alaista aineistoa, mutta ei Viestikoekeskus-uutisointiin liittyvää materiaalia.

Käräjäoikeuden päätös etsinnän laillisuudesta ei ole lainvoimainen, ja toimittaja kertoi heti tuoreeltaan valittavansa päätöksestä hovioikeuteen.

Oikeuden mukaan laite-etsintäpäätös ei vaaranna toimittajan oikeusturvaa, vaikka päätös etsinnän laillisuudesta ei olekaan saanut vielä lainvoimaa.

Toimittaja vaati, että käräjäoikeus ei ratkaisisi laitteiden tutkimista koskevaa kysymystä ennen kuin kotietsinnän ja takavarikoiden laillisuudesta on lainvoimainen päätös.

Käräjäoikeus määräsi laite-etsintään etsintävaltuutetun, asianajaja Jarkko Jaatelan. Hän vahtii, ettei poliisi murra lähdesuojaa käydessään läpi toimittajan laitteita.

Mikä poliisia sitten kiinnostaa laitteissa, jos esimerkiksi tietovuotajaa ei sieltä voida jäljittää?

KRP:n rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoo, että etupäässä poliisi etsii laitteista Puolustusvoimien turvaluokiteltuja asiakirjoja.

Jos asiakirjoja löytyisi ja niistä selviäisi asiakirjojen lähde, olisi tietosuojavaltuutetun tehtävä huolehtia, ettei poliisi voi sitä tietoa hyödyntää.

– Meitä ei kiinnosta muihin juttuihin liittyvä aineisto, Ranta-aho kertoo.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.