Kansanedustaja pitää ajatusta asutuksen keskittämisestä hölmönä ja kannustaa ihmisiä muuttamaan mökille: "Tilaa jos jotain meillä Suomessa on"

Asuminen

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari iloitsee keväällä hyväksytyn maankäyttö- ja asumislain tuomista uusista mahdollisuuksista.

Kalmarin mielestä edellisellä hallituskaudella ympäristöministeriössä ja monissa ELY-keskuksissa oli vallalla ideologia, jonka mukaan ihmiset pitäisi eheän yhdyskuntarakenteen nimissä keskittää isoihin keskuksiin.

– Minun mielestäni hölmö ajatuskin, sillä tilaa jos jotain meillä Suomessa on. Oli jopa ohjeistusta, jonka mukaan viittä kilometriä kauemmas koulusta ei saisi myöntää rakennuslupia.

Kalmarin mukaan uusi laki tuo kunnille lisää valtaa ja helpottaa kaavoitusta ja rakentamista.

Myös vapaa-ajan asunnon voi muuttaa pysyvään asuinkäyttöön entistä joustavammin.

– Kunta voi osoittaa rakennusjärjestyksessään sellaiset kaavoittamattomat alueet, joissa muutoksen voi tehdä ilman poikkeuslupaa, Kalmari kertoo.

Kuntien valta kasvaa myös siksi, että ELY-keskuksen rooli muuttuu ohjaavasta neuvovaksi. Lisäksi niiden valvonta- ja valitusoikeutta rajataan.

– Tämä on todellista alueellistamista ja vallan jakoa kunnille – niille tahoille, jotka seutunsa tuntevat.

Kalmari korostaa, että lain käytännön vaikutukset riippuvat nyt kuntapäättäjistä.

– Toivon kunnista löytyvän innokkaita päättäjiä, joilla on rohkeutta käyttää valtaansa kunnan elinvoiman kasvattamiseksi.

Hän neuvoo valtuutettuja muuttamaan kunnan rakennusjärjestystä niin, että laista saadaan mahdollisimman suuri hyöty.

­– Kampanja paluumuuttajille ei olisi pahitteeksi sekään. Jos joku asuu puolet ajastaan mökillä, miksipä hän ei muuttaisi kokonaankin mökkipaikkakunnalleen, kunhan siihen annetaan mahdollisuus.