Kainuun keskustanuoret: Nuorten jaksamisesta on pidettävä huolta myös korona-aikana

Nuoret

Kainuun keskustanuoret on huolissaan koronapandemian vaikutuksesta johtuvaan nuorten mielenterveysongelmien räjähdysmäiseen kasvuun.

– Ongelmat tulevat vääjäämättä heijastumaan ympäröivään yhteiskuntaan yhä kriisin jälkimainingeissakin. Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi on vaakalaudalla, kun tulevaisuutta ei voi suunnitella seuraavaa päivää pidemmälle, piiri kirjoittaa kannanotossaan.

Kainuun keskustanuoret muistuttaa, että nuoret elävät juuri nyt valtavan epävarmuuden keskellä. Mikäli matalan kynnyksen palveluita ei ole riittävästi tarjolla, kynnys avun hakemiseen nousee.

– Vaarana on vakava syrjäytyminen, jonka hintalappu on yhteiskunnalle liian suuri, henkilökohtaista tragediaa unohtamatta. Suomella ei ole varaa menettää yhtään nuorta, vaan nyt on aika panostaa laadukkaisiin mielenterveyspalveluihin, ei vasta koetun kriisin jälkeen.

Monet nuoruuteen liittyvät keskeiset vaiheet, kuten vanhemmista irtaantuminen murrosiässä sekä oman identiteetin etsiminen vaativat muutakin kuin ruudun kautta heijastuvan etäyhteyden, nuorisopiiri sanoo.

Nuoret ovat joutuneet kokemaan kokonaisia sukupolvikokemuksia ruudun välityksellä, kainuulaiset muistuttavat.

– Esimerkiksi penkkarit, opintojen aloittaminen, fuksiaiset sekä kesätyöt ovat korona-aikana saaneet nopeasti uuden muodon. Vähintä, mitä yhteiskunta voi nuorille taata, on mahdollisuus päästä mielenterveyspalveluiden piiriin nopeasti.

Kainuun keskustanuoret vaatii terapiatakuun mahdollisimman nopeaa käyttöönottoa. Koronakriisi on lisännyt piirin mielestä terapiatakuun tarvetta entisestään.

– Mitä nopeammin avuntarvitsijat saavat tarvitsemaansa hoitoa, sitä edullisempi on rahassa mitattava hinta yhteiskunnalle. Jokaisella on oikeus päästä nopeasti tarvitsemiensa mielenterveyspalveluiden pariin.