Juha Sipilä puuttui Purran ilmastopersuiluun – "Viimeksi näin tällaisen pöhinän yrityskentässä it-buumin aikana"

Eduskunnan kyselytunti

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tyrmäsi eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisten väitteet EU:n ilmastotoimien vahingollisuudesta suomalaiselle työlle ja teollisuuden kilpailukyvylle.

Eduskunnan ympäristövaliokuntaa johtava Sipilä sanoi näkevänsä asian juuri päinvastoin kuin vihreästä velkaantumisesta ja verotaakasta mörköjä maalaillut perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.  

– Olen vieraillut nyt paljon yrityksissä ja viimeksi näin tällaisen pöhinän yrityskentässä it-buumin aikana montakymmentä vuotta sitten, Sipilä hämmästeli.

Sipilän mukaan yritykset tulevat osaltaan ratkaisemaan ilmastonmuutoksen.

– Jos me oikein toimimme, se tuo suomalaisille työtä ja suomalaisille yrityksille kilpailukykyä. Väitän, että me olemme muutaman vuoden sisällä sellaisessa tilanteessa, että yritykset menevät kovempaa tässä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä kuin me päättäjät täällä salissa ehdimme regulaatiota säätää, Sipilä sanoi.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoi juuri näin tapahtuvan.

– Jos katsotaan, miten raha tällä hetkellä maailmalla liikkuu, niin se nimenomaan kohdistuu näihin vihreisiin investointeihin.

Mikkosen mukaan siksi on äärimmäisen tärkeää, että Suomen kestävän kasvun ohjelmassa panostetaan vahvasti myös julkista rahaa samalle kentälle. Näin investoinnit vihreään siirtymään pystytään moninkertaistamaan ja Suomi saa ratkaisuja myytäväksi maailmalle, ministeri näki.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei niellyt myöskään perussuomalaisten syytöksiä vihreän siirtymän maksattamisesta tavallisilla kansalaisilla.

– Hallitus on ollut hyvin tarkka siitä, että etenisimme toimissa ennen kaikkea kannustamalla ja elinkeinoelämää tukemalla, emme pelkästään ajatuksella siitä, että kansalaiset tämän maksaisivat. Se ei käy.

Saarikko muistutti, että kansallisessa kestävän kasvun ohjelmassa on pystytty hyvin selvästi erottamaan satsaukset, jotka liittyvät vihreään siirtymään.

Ministerin mukaan kyse on käytännössä esimerkiksi teknologian tuesta, tutkimus- ja kehityssatsauksista tai vapaaehtoisen siirtymän tukea öljylämmityksestä luopumiselle.