Jauhelihapulan taustalla saattaa olla hamstraustakin – hinnan nousu voi tuoda tasapainoa
Suomea alkuvuonna vaivanneen jauhelihapulan taustalla saattaa vaikuttaa myös hamstraus, arvioi Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail. Hän huomautti, että naudanlihan hinta on alkuvuonna jo jonkin verran noussut.
– Ei ole mitään tilastoa. Ei voi varmuudella sanoa, onko hamstraus ilmiö. Väitän kuitenkin, että puheessa jauhelihapulasta on myös liioittelua, Ismail sanoi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) mediatilaisuudessa perjantaina.
Naudan jauheliha on edelleen monille kaupoille merkittävä sisäänvetotuote, jolla houkutellaan asiakkaita omaan myymälään.
– Hintataso ei ole se houkuttelevuus. Ei ole väliä, kuinka korkea hinta on, kunhan se on alempi kuin kilpailijan, selvitti Ismail.
Toisaalta jos naudan jauheliha maksaa tarjouksessakin enemmän kuin vieressä myytävä broilerin jauheliha, ostaja saattaa valita broilerin.
Myös tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg Pellervon taloustutkimuksesta PTT:stä pitää mahdollisena, että hamstrauksella on jokin osuus jauhelihapulan taustalla. Hamstraus osaltaan ylläpitää ja pitkittää pulaa, hän totesi.
– En sano, että kaikki toimisivat näin, Forsman-Hugg sanoi STT:n haastattelussa.
Elintarviketeollisuusliiton perjantaina julkistaman talouskatsauksen mukaan suomalaiset ovat edelleen ruokaostoksilla varovaisia kuluttajia, vaikka luottamus talouteen onkin hitaasti vahvistumassa. Ruokakoriin valitaan edullisimpia vaihtoehtoja, tarjoukset hyödynnetään tarkasti, ja ruokahävikkiäkin pyritään vähentämään.
Osa tarkkaa taloudenpitoa on ETL:n mukaan se, että uskollisuus tietylle kauppaketjulle on vähentynyt: ruokakauppaan mennään entistä enemmän tarjousten perässä. Lisäksi tarjoushintojen ja perushyllyhintojen ero on kasvanut.
Tilastokeskuksen mukaan naudanliha oli huhtikuussa hiukan alle kuusi prosenttia kalliimpaa kuin viime vuoden huhtikuussa ja 1,8 prosenttia kalliimpaa kuin maaliskuussa.
Hintatilastossa on mukana kaikki naudanliha, eikä jauhelihaa ole eritelty erikseen. Ekonomisti Ismailin mukaan muusta naudanlihasta kuin jauhelihasta ei ole näkynyt pulaa.
Naudanliha kallistui Suomessa rajusti vuonna 2022, ja myös sen kulutus väheni. Taustalla oli muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut lannoitteiden, polttoaineiden ja rehun hintojen nousu. Viime vuonna naudanlihan kulutus kääntyi pitkästä aikaa noin neljän prosentin nousuun.
– Kysynnän ja tarjonnan tasapainon näkökulmasta hinnalla kannattaisi reagoida, koska kotimaista tuotantoa ei pystytä lisäämään lyhyellä aikavälillä. Mutta jos hintoja reippaasti nostetaan, millaisen signaalin se antaa? Varmaan tässä joudutaan naudanlihamarkkinoilla hakemaan tasapainoa, arvioi tutkimusjohtaja Forsman-Hugg.
– Jos hinta lähtee kovasti nousemaan, se voi näkyä kulutuksessa ja pienentää taas ketjuun tulevaa rahavirtaa. Kysyntä saattaa hieman pienentyä ja siirtyä muihin lihalajeihin.
Suomessa naudanlihan tuotanto on vahvasti sidoksissa maidontuotantoon. Naudanlihaa ei ylipäätään synny nopeasti: vasikan kasvaminen tarpeeksi isoksi teurastukseen kestää puolisentoista vuotta.
Forsman-Huggin mukaan tuotannon kasvattaminen ei ole kannattavaa, jos ei ole näkymää pysyvälle kysynnän kasvulle.
– Ei ole sellaista näkymää, että naudanlihan kulutus pysyvästi kääntyisi nousuun lähivuosina.