IL: "Meillä oli sellainen romantisoitu kuvitelma punamullasta" – Markus Lohi myöntää ideologisen ajattelun tökkivän nykyisen vihervasemmiston kanssa

Hallitusyhteistyö

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi löytää monta syytä siihen, että puolueen sisällä pohditaan vakavissaan eroa Sanna Marinin (sd.) johtamasta hallituksesta.

Suurin syy Lohen mukaan on se, ettei hallituspuolueilla ”ole minkäänlaista ideologista liimaa”.

– Ainoa liima on hallitusohjelma, ja jos ei siinä kyetä pysymään, silloin sekin liima lähtee pois, toteaa Lohi Iltalehden haastattelussa.

Lohen mielestä ongelma on myös se, että hallituspuolueiden perusajattelutapa poikkeaa liian paljon monissa isoissa kysymyksissä, kuten taloudessa ja ilmastonmuutoksen torjuntakeinoissa.

Keskusta on varapuheenjohtajan mukaan pettynyt myös punamultayhteistyöhön, jonka tilalle on tullut vihervasemmistohallitus.

– Meillä oli sellainen romantisoitu kuvitelma punamullasta, joka huolehtii sekä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, että talouden kestävyydestä, mutta nyt me olemme eri porukan kanssa hallituksessa kuin kuvittelimme, hän tunnustaa.

Tuoreista hallituksen päätöksiin liittyvistä pettymyksistä Lohi nostaa EU:n ilmastopolitiikkaan liittyvän metsä-asetuksen.

– Se kuvastaa, kuinka kaukana olemme ajatuksellisesti toisistamme, Lohi sanoo.

Varapuheenjohtaja Lohi kiistää, että keskustan sisäisen kipuilun syynä olisivat pelkästään puolueen heikot kannatuslukemat. Tai että hallituserouhkailussa olisi kyse keskustan aluevaalipelistä.

– Ei tässä kukaan kuvittele, että millään uhkailulla kannatusta nostettaisiin. Kysymys on aidosta hätähuudosta, että onko menetetty kyky toimia yhdessä, hän toteaa.

– Kysymys on siitä, kykeneekö hallitus tekemään päätöksiä, jotka ovat Suomelle välttämättömiä ja tarpeellisia, ja jos meidän analyysimme päätyy siihen, että ei kykene, niin onko meillä silloin enää perusteita tukea sitä, Lohi kiteyttää.

Lohi viittaa Iltalehdessä myös syksyn Veikkaus-rahakiistaan, jossa pääministeri Marin alkoi perua päätöksiä, joita hän itse oli ollut aiemmin tekemässä.

– Voi sanoa suoraan, että jos pääministeri itse ensimmäisenä irtautuu yhdessä sovituista leikkauksista, se aiheuttaa moraalikatoa. Eihän sen jälkeen kenenkään muunkaan tarvitse pitää mistään sovitusta kiinni, Lohi sanoo.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko aikoo käydä lähiaikoina neuvottelut kaikkien hallituspuolueiden kesken, mutta ei Iltalehden mukaan halunnut maanantaina kommentoida keskustan hallituseroasiaa.

– Saarikon neuvottelujen jälkeen katsotaan, missä ollaan, Lohi sanoo.