HS:n toimittajien oikeudenkäynnissä todistajina silloinen toimituspäällikkö, JSN:n puheenjohtaja ja Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtaja
Helsingin Sanomien toimittajia koskevassa oikeudenkäynnissä todistajiksi on kutsuttu muun muassa lehden silloinen toimituspäällikkö, Hufvudstadsbladetin nykyinen vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi sekä Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen.
Molemmat ovat puolustuksen todistajia. Yläjärven todistusteema on se, ettei toimittaja ole päättänyt artikkelin julkaisemisesta. Hyvönen todistaa siitä, ettei toimittaja julkaise tietoja.
Syyttäjä ja Puolustusvoimat ovat nimenneet todistajaksi esimerkiksi Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtajan Esapekka Vehkaojan.
Tänään valmisteluistunnolla alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle vähintään puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.
Syytteet koskevat loppuvuonna 2017 julkaistua artikkelia Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelikokonaisuutta. Syyttäjän mukaan HS julkisti tietoja, jotka ovat Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi säädetty tai määrätty salassa pidettäväksi.
Toimittajat kiistävät syytteet. Puolustusten mukaan kaikki tiedot ovat olleet saatavilla julkisista lähteistä.
Yläjärven lisäksi muita Helsingin Sanomien toimituksen silloisesta johdosta, esimerkiksi vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä, ei ole kutsuttu ainakaan vielä todistajaksi.
Niemeä ja toimituspäällikkö Esa Mäkistä epäiltiin esitutkinnassa rikoksesta. Poliisi epäili, että Niemi ja Mäkinen olivat hyväksyneet Viestikoekeskus-artikkelin julkaisemisen.
Asiassa on jäänyt epäselväksi, kuka teki lopullisen julkaisupäätöksen. Syyttäjän syyttämättäjättämispäätöksen mukaan asiassa ei löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua ja Mäkisen tietoisuus artikkelista jäi epäselväksi.