HS: Tekijänoikeuslain valmistelusta tuli lobbaussotku – Nyt tapaukseen puuttui laulaja Paula Vesala, joka puolustaa ministeri Kurvisen toimintaa

Tekijänoikeuslaki

Artisti Paula Vesala puolustaa Instagramissa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) toimintaa tekijänoikeuslain uudistamisessa.

Samalla Vesala kritisoi Helsingin Sanomia yksipuolisesta uutisoinnista EU:n tekijänoikeusdirektiivin käyttöönottoon liittyen.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että EU:n tekijänoikeusdirektiivin käyttöönottoon liittyvässä lainsäädäntötyössä on koettu Suomessa useita epätavallisia käänteitä.

HS:n mukaan hankkeen viimeistelytyöhön palkattiin yllättäen lakiluonnoksen lausuntokierroksen jälkeen konsultti Jukka Liedes, joka on puolustanut tekijänoikeusjärjestö Kopioston kantaa. Liedeksen on nähty profiloituneen vahvasti tekijänoikeusjärjestöjen ja tekijöiden edunvalvojana.

Teleyhtiöiden etujärjestöjen mukaan tekijänoikeuslain lakiluonnos on Liedeksen palkkaamisen jälkeen muuttunut niin merkittävästi, että se vaatisi uuden lausuntokierroksen. 

Vesalan mielestä HS:n artikkeli taas keskittyi lähinnä alustateollisuuden väitteiden esittämiseen. Edellinen lakiluonnos oli hänen mukaansa ”Euroopan toiseksi huonoin Puolan jälkeen” eli tekijöiden asemaa heikentävä.

– Vaikka koko lakiuudistuksen tarkoitus on parantaa ja yhtenäistää tekijöiden asemaa ja oikeuksia EU-maissa, Vesala kirjoittaa Instagramin tarina-osiossa julkaisemissaan viesteissä.

Ministeri Kurvinen kiistää HS:n artikkelissa väitteet siitä, että Liedes olisi palkattu tehtävään nimenomaan luovan alojen toiveesta.

– Halusin ratkaista pöydälle tuodun ongelman ja saada esityksen pikaisesti valmiiksi, hän sanoo.

Kurvinen sanoo päättäneensä ja linjanneensa luovan alan palauteryöpyn jälkeen, että lakiesityksessä tekijöiden ja oikeudenomistajien asemaa tulee parantaa.

Kurvinen vertaa taiteilijoiden asemaa alkutuottajiin, jotka saavat työstään pienen korvauksen. 

– No farmers, no food. No artist, no art, Kurvinen summaa. 

Liedes oli Kurvisen mukaan taitava ja sopiva henkilö tehtävän hoitamiseen. Ministerin mukaan tekijänoikeuslain esitystä ei olla näillä näkymin viemässä uudelle lausuntokierrokselle, vaikka sellaisia toiveita on esitetty.

Vesala kiittää Kurvista tekijän aseman puolustamisesta, ”kuten tekijänoikeuslain uudistuksen idea onkin koko EU:ssa”.

Vesala moittii Helsingin Sanomia myös omistajansa Sanomien intressien sivuuttamisesta artikkelissa.

– HS kritisoi hallituksen implementointiesitystä mainitsematta sanallakaan, että vasta ministeri Kurvisen aikana loppuun saatettu hallituksen esitys on linjassa EU:n komission DSM-direktiivin kanssa, mihin lakikin jäsenmaat velvoittaa.