HS: Riikka Pakarinen tyrmää väitteen peruutuspeiliin tuijottamisesta – "EU:n hyväksyttävyys on aina koetuksella" 

Euroopan unioni

Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen ei sulata Helsingin Sanomien taannoisessa kolumnissa esitettyjä väitettä, joiden mukaan Suomen EU-politiikan linjassa olisi hukattu realiteettien taju tai se edustaisi kehityksen jarruttelua.

– Huolta peräpeiliin tuijottavasta Suomesta en jaa. Esimerkiksi eurooppalainen puolustusyhteistyö on viime vuosina edennyt juuri Ranskan ja Suomen yhteistyöllä. Tämän yhteistyön tiivistyminen ei ole ollut kiinni Suomesta, vaan Saksasta, Pakarinen perustelee HS:n mielipidekirjoituksessaan.

Pakarinen viittaa kyselyyn, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä EU-yhteistyöstä.

– EU:n hyväksyttävyys on aina koetuksella. Tämä on näkynyt myös keskusteltaessa esimerkiksi elvytyspaketista tai metsistä. HS:n 19. heinäkuuta julkaiseman selvityksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää EU:ta ja euroa Suomelle hyödyllisenä, mutta ei halua siirtää lisää valtaa EU-tasolle. Tätä mielialaa on muissakin EU-maissa.

Valtiovarainministerin EU-asioista vastaava erityisavustaja alleviivaa, että toimintakykyinen EU on Suomelle väline vaikuttaa maailman menoon.

– Varmin tapa ajaa unioni hajaannukseen on edetä syvempään integraatioon sektoreilla, jotka jakavat vahvasti eurooppalaisia. Näitä ovat muun muassa verotukseen, sosiaaliturvaan ja yhteiseen lainaan liittyvät kysymykset.

Pakarinen korostaa, että unionin hyväksyttävyys nojaa yhteisiin sääntöihin.

Hän on eri mieltä siitä, että valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) vaatimus palauttaa voimaan EU:n taloudenpidon alijäämä- ja vajerajat edustaisi takapajuista asennetta.

– Matalien korkojen aika saattaa tuudittaa luulemaan, että velalla ja säännöillä ei olisi väliä. Olisi edesvastuutonta sekä tulevien sukupolvien että EU:n tulevaisuuden kannalta vähätellä julkisen talouden kestävyyden merkitystä.