HS: Rauhanturvaajat ihmettelevät Kanervan arviota Irak-operaation vaarallisuudesta – Kanerva: “En minä nyt siinä ihan omiani pannut“

Kriisinhallinta

Suomalaiset rauhanturvaajaveteraanit ihmettelevät puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok) arviota, jonka mukaan suomalaissotilaiden tilanne Irakissa lienee Suomen rauhanturvahistorian vaarallisin.

Suomen rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsen Aki Harju kertoo Helsingin Sanomille, että suomalaisten rauhanturvaajien suljetussa Facebook-ryhmässä Kanervan näkemystä on kommentoitu ”aika voimakkaasti”. Iranin toissaöisessä ohjusiskussa ei tullut uhreja.

Esimerkiksi Kyproksella kuoli kaksi suomalaista, Libanonissa pahoinpideltiin suomalaista komentajaa Venni Hakalaa ja kidnapattiin suomalaissotilaita, ja Afganistanissa rauhanturvaajat jopa joutuivat ampumaan puolustuksekseen, Harju listaa. Hän sanoo pitäneensä Afganistania miinojen ja muiden vaarojen takia eniten riskejä sisältäneenä operaationa.

Kanervan mukaan hänen arvionsa oli ”ajatuksellinen sitaatti siitä, mitä kuulemisessa tuli esille”.

Kanerva sanoo suhtautuvansa ymmärryksellä rauhanturvaajien kritiikkiin, mutta painottaa silti tapahtuneen iskun mahdollista vaarallisuutta.

– En minä nyt siinä ihan omiani pannut. Tämä on sen verran vakava paikka.

Jos Iranin ohjusisku olisi osunut kohdalle, mikään ei olisi Kanervan mukaan estänyt uhrien syntymistä.

– Ja sitä uhrilukua ei kukaan tiedä, Kanerva huomauttaa HS:lle.

Vuodesta 1956 lähtien 49 suomalaista rauhanturvaajaa on menehtynyt rauhanturvaoperaatioissa, 17 heistä operatiivista palvelustehtävää suorittaessaan.

Muut 32 rauhanturvaajaa ovat menehtyneet pääasiassa liikenneonnettomuuksissa tai kuolleet sairauskohtauksiin.