Hersonissa on venäläismiehityksen jälkeen pulaa kaikesta – rautatieyhteys palautunee lähipäivinä
Ukrainassa humanitaarinen tilanne menneellä viikolla vapautetussa Hersonin kaupungissa on vakava. Viranomaisten mukaan kaupungissa on venäläismiehityksen jäljiltä huutava pula etenkin vedestä, mutta myös lääkkeistä ja leivästä.
Venäjän joukot vaikuttavat ennen vetäytymistään tuhonneen systemaattisesti kaupungin keskeistä infrastruktuuria.
– Useimmissa kodeissa ei ole sähköä eikä vettä, ja kaasun kanssa on vaikeuksia, Hersonin aluevaltuuston varajohtaja Juri Sobolevskyi kertoi Ukrainan televisiolle Guardianin mukaan.
Hersonin alueen kuvernöörin Jaroslav Janushevytshin mukaan venäläiset miinoittivat kriittisen infrastruktuurin kohteita, minkä vuoksi niiden toimintakuntoon saattamisessa menee aikaa. Hän sanoi sunnuntaina toivovansa, että matkapuhelinverkot saataisiin toimimaan jo saman vuorokauden aikana.
Hersonin kaupungissa oli ennen sotaa noin 280 000 asukasta, mutta merkittävä osa on paennut sodan aikana.
Ukrainan valtiollisen rautatieyhtiön mukaan junayhteyksien Hersoniin odotetaan avautuvan uudestaan alkavalla viikolla. Venäläisten miinat ovat vaikeuttaneet rataverkon kunnostamista.
Venäläiset ovat kahdeksan kuukauden miehityksen aikana ryöstäneet kaupunkia laajasti. Ukrainalaisen eläinoikeusjärjestön mukaan venäläisjoukot olivat jopa ryöstäneet pesukarhun, susia ja oravia paikallisesta eläintarhasta.
Sotilaskoulutus palautetaan Venäjän kouluihin ensi syksynä, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä Ukraina-raportissaan Twitterissä sunnuntaina. Venäjän opetusministeri Sergei Kravtsov kertoi keskiviikkona, että koulutus aloitetaan syyskuussa.
Koulutukseen kuuluisi ainakin Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä ampumista ja sen käsittelyä sekä varautumista kemialliseen sotaan ja ydiniskuun. Koulutusta yritettiin elvyttää jo vuonna 2014, jotta armeijaan saataisiin parempia alokkaita.
Kahdeksan vuotta myöhemmin asiat eivät ole edenneet, ja alokkaiden koulutus ja taistelutahto ovat edelleen huonot, Britannian puolustusministeriö toteaa.
Koulutukseen on tarkoitus käyttää vähintään 140 tuntia kouluvuodesta.