"Herra yksin tietää, millaisia vaaratilanteita tästä tulee" – Yöpäivystyksen loppuminen huolestuttaa Varkaudessa ja Iisalmessa
Eihän siinä ole mitään järkeä, iisalmelainen Jukka Ryhänen puuskahtaa.
Hän ei innostu lainkaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) suunnitelmista siirtää Iisalmen ja Varkauden sairaaloiden yöpäivystykset Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Yöpäivystysten loppuminen on osa STM:n sairaalaverkon karsimiseen tähtäävää uudistusta.
Oppositio jätti torstaina välikysymyksen sairaalaverkon tulevaisuudesta.
Ryhänen on Iisalmen kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Hänen mukaansa yöpäivystyksen lakkauttamisaikeet ovat herättäneet Ylä-Savon alueella laajaa tyrmistystä yli puoluerajojen.
Suurin ongelma Ryhäsen mukaan on se, että yöaikaan tarvittava kiireellinen hoito karkaa niin kauas. Se voi aiheuttaa vaaratilanteita ihmisten terveydelle, kun hoitoon pääsy vie enemmän aikaa.
Hänen mukaansa Iisalmen kokoisessa kaupungissa on tarvetta omalle yöpäivystykselle. Yöllä hoitoon hakeutuvien määrät voivat vaihdella hyvin paljon. Joinakin öinä tulijoita olisi enemmän kuin ehditään hoitaa.
– Siellä on paljon ambulanssiliikennettä, kun on ikäihmisiä, onnettomuuksia ja sairauskohtauksia. Heidät pitäisi jatkossa viedä yöaikaan aina Kuopioon asti, Ryhänen harmittelee.
Yöpäivystyksen loppumisesta ei innostu myöskään Varkauden keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Olli Koponen.
Hänen mukaansa yöpäivystyksen loppuminen on suorastaan julmaa niitä ihmisiä kohtaan, jotka asuvat kauempana Kuopiosta.
Varkaudesta Kuopioon on noin 70 kilometriä, Koposen kotoa Kangaslammilta reilut 100 kilometriä. Sivukylien pikkuteiden varsilta tuleville matka-aika on vielä paljon pidempi.
– Vaarana on se, että varsinkaan vanhusväestö ei välttämättä halua yöaikaan lähteä liikkeelle, vaikka tarvetta olisi.
Koponen huomauttaa, ettei päivystykseen yleensäkään lähdetä pelkän nuhan tai yskän vuoksi, vaan kyse on aina jostain hieman vakavammasta. Ja jos yöaikaan vaivaudutaan lähtemään, silloin kyse on akuutista tarpeesta.
– Vaivat eivät välttämättä eskaloidu virka-aikaan, tiedän sen kokemuksesta itsekin. Herra yksin tietää, millaisia vaaratilanteita siitä tulee, kun ihmiset pääsevät hitaammin hoitoon.
Vaivat eivät välttämättä eskaloidu virka-aikaan, tiedän sen kokemuksesta itsekin
Olli Koponen
Iisalmen ja Varkauden ympärivuorokautiset päivystykset ovat toimineet tähän saakka ministeriön poikkeusluvalla. Poikkeuslupa päättyy vuoden 2025 lopussa. Kummallakin paikkakunnalla on öisin töissä yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa.
Uudistuksessa Iisalmen ja Varkauden sairaaloihin jäisi vuodeosasto. Ryhänen huomauttaa, että vuodeosasto vaatii joka tapauksessa lääkärin läsnäoloa sairaalassa yöaikaan. Päivystyspotilaita hän ei silti voisi hiljaisenakaan yönä vastaanottaa.
– Tämä tuntuu käsittämättömältä paikalta säästää. Kuopion sairaala on sitten melkoisessa liemessä, kun ruuhkat siirtyvät sinne.
Samaa pelkää Koponen. Hänen mukaansa yöpäivystyksen loppuminen tarkoittaa sitä, että lääkäriin pääseminen vaikeutuu entisestään.
– On vaikea nähdä järkeä siinä, että Kuopion ennestään ruuhkaiset vastaanotot muutetaan vielä ruuhkaisemmiksi, kun väkeä tulee hoitoon todella laajalta alueelta.
Ryhänen ja Koponen eivät usko, että yöpäivystyksen siirtäminen Kuopioon toisi säästöjä.
Ryhäsen mukaan kulut vain siirtyvät toiseen paikkaan, kun taksi- ja ambulanssiliikenne Kuopion suuntaan lisääntyy. Ajettavat kilometrit ovat pitkiä, hän korostaa. Iisalmesta Kuopioon on noin tunnin ajomatka. Kiuruvedeltä sairaalaan yöaikaan lähtevien matka venyy jo puoleentoista tuntiin. Siinä ajassa taksamittarit ehtivät raksuttaa hyvän tovin.
– Jos mennään vielä syrjempään, niin se on helposti vieläkin enemmän. Ei tämä mitenkään kuulosta järkevältä.
Myös Koponen arvelee, että ”viitostiellä alkaa aikamoinen ambulanssiliikenne”. Sadan kilometrin matkat yöaikaan eivät ole yhteiskunnalle ilmaisia, hän korostaa.
Sekä Iisalmessa että Varkaudessa on rakennettu muutama vuosi sitten täysin uudet sairaalatilat. Koposen ja Ryhäsen mukaan sekin on eräänlaista yhteiskunnan varojen väärinkäyttöä, jos modernit tilat jätetään vajaakäytölle.
Tämä tuntuu käsittämättömältä paikalta säästää.
Jukka Ryhänen
STM:n osastopäällikkö Anna Cantell-Forsbom sanoi torstaina Ylelle ministeriön linja olevan, että tilastojen mukaan lähes kaikki yöaikaiset päivystyskäynnit ovat turhia.
– Tehokkaampaa on lisätä päiväaikaisia kiirevastaanottoja ja akuuttiaikoja ja satsata ilta- ja viikonloppupäivystykseen, hän summasi.
Yöaikainen päivystys kannattaisi Cantell-Forsbomin mukaan puolestaan ohjata suoraan erikoissairaanhoitoon.
Koponen ei STM:n osastopäällikön puheita sellaisenaan niele. Hän ei luota siihen, että päiväaikaiset vastaanottoajat tai ilta- ja viikonloppupäivystykset kohenisivat, vaikka yöpäivystys lähtisi. Päinvastoin, palvelut saattavat kaventua entisestään.
– Hirvittävästi pitäisi kyllä resursseja lisätä, jos päiväaikoja halutaan enemmän. Mutta mistä sitä henkilökuntaa yhtäkkiä löydettäisiin? Muutaman kerran olen päiväaikaan käynyt päivystyksessä. Siellä saattaa joutua koko päivän odottelemaan eivätkä asiat silti välttämättä juurikaan etene.
Ylen artikkelissa myös Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden päivystyksessä työskentelevä henkilöstö tyrmäsi STM:n idean yöpäivystyksen loppumisesta.
Iisalmen sairaalan lääkäri Ossi Mykkänen arveli, että joku saattaa jopa kuolla paikallisen yöpäivystyksen lakkauttamisen seurauksena.
– Ambulanssit ovat kiinni kuljetustehtävissä pitkiä aikoja. On mahdollista, että vakavasti sairastuneen sairaalaan pääsy viivästyy kriittisesti tunteja, ja hän menehtyy, Mykkänen pohti Ylelle.
Varkauden päivystystyötä tekevä lääkäri Mikko Öhman puolestaan pelkäsi paikallistuntemuksen katoamista.
– Tämän alueen palvelujärjestelmä ei ole Kuopiossa tuttu, Öhman summasi.
Hänen mukaansa Varkauden ja Iisalmen yöpäivystykset ovat paikanneet Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen ja osastojen kuormittumista.