Harmiton imusolmuke vai syöpää? Lääkäriin tulee hakeutua näissä tilanteissa
Ihmisellä on imusolmukkeita eri puolilla kehoa, ja ne voivat suurentua ilman syytä tai ohimenevän tulehduksen vuoksi.
Lääkäriin tulee kuitenkin hakeutua, jos kaulalla, kainaloissa tai nivustaipeissa esiintyy kivuttomia patteja, jotka eivät häviä viikossa tai parissa. Imukudossyöpä eli lymfooma ilmenee nimittäin useimmiten suurentuneina imusolmukkeina.
Lymfoomia on kymmeniä alatyyppejä.
Hodgkinin lymfooma ilmenee usein nuorilla aikuisilla, ja siihen sairastuu Suomessa noin 150 henkeä vuodessa. Muita lymfoomia todetaan yli 1 500 suomalaisella vuodessa, ja niihin sairastuneiden keski-ikä on noin 70 vuotta.
Hodgkinin lymfoomassa potilaat ovat imusolmukkeiden suurentumista lukuun ottamatta usein muuten oireettomia. Osalla esiintyy esimerkiksi kuumetta, yöhikoilua, laihtumista ja voimakasta kutinaa. Hoitona käytetään paikallisessa taudissa useimmiten solunsalpaajien sekä sädehoidon yhdistelmää, ja se tehoaa yleensä hyvin. Hodgkinin lymfoomaa sairastavista potilaista paranee pysyvästi noin 90 prosenttia.
Muissa imukudossyövissä oireet ovat moninaisempia, sillä tauti voi ilmetä imusolmukkeiden lisäksi eri elimissä, esimerkiksi mahalaukussa, iholla, luuytimessä tai aivoissa. Imukudossyövistä paranee kokonaan suurin osa ja levinneistäkin syöpämuodoista noin kolmasosa. Nopeasti leviävän lymfooman hoito pitää kuitenkin aloittaa välittömästi diagnoosin selvittyä.
Imukudossyövästä kertovat Potilaan Lääkärilehti ja Terveyskirjasto.