Hallitus pohtii tiistaina lisärajoituksia alueiden valikoimaan

Koronavirus

Hallituksen neuvottelupöydällä on tiistaina lisää mahdollisia koronaepidemiaa hillitseviä rajoitustoimia.

Hallituslähteen mukaan pohdinnassa on esimerkiksi, tulisiko alueiden toimenpidevalikossa olevia rajoituksia laajentaa muun muassa ulkona järjestettäviin istumapaikattomiin yleisötilaisuuksiin, ryhmäliikuntaan, joukkueurheiluun, laulutilaisuuksiin sekä kaukoliikenteen juna- ja bussiliikenteeseen.

Kaikki rajoitukset voisi välttää käyttämällä koronapassia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittivät torstaina, että alueet voisivat tarpeen vaatiessa rajoittaa myös yllä mainitun kaltaisia kohtalaisen riskin tilaisuuksia epidemian hillitsemiseksi ja ihmisten välisten kontaktien vähentämiseksi.

Aiemmin rajoituksia on voinut kohdistaa merkittävän riskin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, joissa kontakteja on enemmän.

Hallituslähteistä kerrotaan sen olevan yksi palanen, mitä tiistaina joudutaan pohtimaan.

STM ja THL ovat yhdessä arvioineet niin kutsutun riskipotentiaalin arviointimallin päivitystä vastaamaan nykyistä epidemiatilannetta Suomessa.

Rajoituksista päättävät aluehallintovirastot, joita STM voi ohjauksella kannustaa.

–  Lista on suuntaa antava, ja sen on tarkoitus tukea alueiden arviointia paikallisesta epidemiatilanteestaan. Alueiden olisi nyt hyvä kriittisesti arvioida, millä keinoilla tartuntoja vähennettäisiin, projektipäällikkö Anna Katz THL:stä sanoi torstaina viranomaisten yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Syynä uusien rajoitusten arvioimiseen on Suomessa syksyn mittaan pahentunut koronavirustilanne, joka uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.