Hallitus ei linjannut välittömästä avusta Vastaamon tietomurron uhreille: henkilötunnuksen muuttamisen mahdollisuuksia selvitetään edelleen

Pääministerin mukaan hallitus sai iltakoulussa laajan katsauksen Vastaamon tapaukseen
Vastaamo

Hallitukselta ei ole luvassa välitöntä apua Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus sai iltakoulussaan keskiviikkona laajan katsauksen asiasta. Sen seurauksena hän pyysi sosiaali- ja terveysministeriötä koordinoimaan yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa uhrien avun ja tuen kokonaisuuden.

Työryhmässä on tarkoitus muun muassa tarkastella, voivatko uhrit muuttaa vuotaneita henkilötunnuksiaan nykyisen lainsäädännön puitteissa vai tarvitaanko lainsäädäntöön muutoksia.

Marin kertoi toivovansa, että hallitus saa selkeät toimenpide-esitykset muutamassa viikossa.

–  Toivottavasti mahdollisimman pian saamme sosiaali- ja terveysministeriöltä nuotit hallitukselle siitä, millaisia muutoksia kenties lainsäädäntöön tarvitaan, Marin sanoi toimittajille Helsingin Säätytalolla.

Hän huomautti, ettei iltakoulu ole sen kaltainen foorumi, missä päätöksiä tehdään.

Pääministeri toivoi, että asiassa voidaan edetä ripeästi, mutta hän kuvaili kokonaisuutta myös ”verrattain monitahoiseksi”. Asiaa käsitellään seuraavaksi ministeriöiden korkeiden virkamiesten johdolla kansliapäällikkökokouksessa maanantaiaamuna.

Lisäksi Marin kertoi pyytäneensä liikenne- ja viestintäministeriötä johtamaan työtä kyberturvallisuuden ja tietosuojan parantamiseksi.

–  Siinä työssä on tarkoitus kartoittaa nykyisen lainsäädännön tarjoamat välineet, lainsäädännön muutostarpeet sekä johtamisen ja hallinnon muutostarpeet, joita meillä on kyberturvallisuuden ja tietosuojan osalta.

Marinin mukaan on mahdollista, että työn seurauksena kyberturvallisuuden, tietosuojan ja digiasioiden vastuut keskitetään yhdelle ministeriölle.

–  Tällä hetkellä tämäkin kokonaisuus jakaantuu usealle hallinnonalalle, ja juuri tämänkaltaisessa tilanteessa näemme, kuinka hankalaa se on.