Halla-aho: Erdoganin kommenttien taustalla Turkin sisäpolitiikka

Halla-aho ei usko, että Turkki pystyy estämään Suomen Nato-jäsenyyttä.
Nato-jäsenyys

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) arvioi, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kommentit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä juontavat juurensa Turkin sisäpolitiikkaan.

Erdogan sanoi maanantaina, ettei Turkki tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Presidentti oli aiemmin kertonut, ettei hän pidä maiden hakemuksia myönteisenä asiana.

–  Kyse on lähinnä Turkin sisäpolitiikasta ja toisaalta Turkin halusta edistää itselleen tärkeitä asioita kenties useammallakin eri alueella, Halla-aho sanoi ulkoasiainvaliokunnan tiedotustilaisuudessa.

–  En pidä realistisena sellaista ajatusta, että yksi jäsenmaa edes aidosti niin halutessaan pystyisi kolmenkymmenen jäsenmaan Natossa estämään jonkin jäsenyyttä hakevan maan jäsenyysprosessin etenemisen, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan Suomen ulkopoliittinen johto on tehnyt erittäin hyvää pohjatyötä kartoittaessaan Naton nykyisten jäsenmaiden suhtautumista Suomen jäsenyyteen.

Erdogan syytti Suomea ja Ruotsia siitä, etteivät maat hänen näkemyksensä mukaan ole selkeästi asettuneet vastustamaan terrorismia.

Turkin valtiollisen Anadolu-uutistoimiston mukaan Erdogan sanoi myös, että Suomen ja Ruotsin edustajien ”ei kannata vaivautua” matkustamaan Turkkiin muuttamaan Turkin mieltä.