Haavisto kiisti ulkoministerin virkamiehen painostuksen

Nimetön virkamies on virkavastuulla valmistellut ratkaisua al-Holin tilanteeseen 
Ulkoministeriö

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Syyrian al-Holin leirillä olevien naisten ja lasten palautusta valmistelemaan on nimetty virkamies ulkoministeriöstä.

Kyseinen virkamies valmistelee vain al-Holin leiriin liittyviä asioita.

Haavisto myös kiisti, että olisi painostanut konsuliasioiden päällikköä Pasi Tuomista väistymään. Haavisto ei kuitenkaan kommentoinut, miksi Tuominen joutui väistymään tehtävästään.

Ilta-Sanomat kirjoitti tänään, että ministeri Haavisto yritti taivutella Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään.

Tuominen ilmoitti, että hän ei vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa operaatiota, joka rikkoo lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Tämän jälkeen Tuominen olisi IS:n mukaan painostettu väistymään, minkä Haavisto siis nyt kiisti.

Haaviston mukaan lokakuun alussa tulleen oikeuskanslerin päätöksen mukaan ainakin lapset pitäisi saada pois al-Holin vaarallisista oloista.

Tämän jälkeen tehtävään nimettiin virkamies virkavastuulla, jonka tarkoitus oli valmistella Suomen perustuslain mukainen ratkaisu tilanteeseen. Haavisto ei kertonut tilaisuudessa, kuka virkamies on. Hän on ollut Haaviston mukaan laajasti yhteyksissä eri viranomaisiin eri maissa.

Helsingin Sanomat uutisoi hieman ennen lehdistötilaisuuden alkua, että hallitus olisi valmistelemassa leirillä olevien tapauskohtauksia palautuksia ja että sillä olisi koko hallituksen tuki.

– Oikeuskanslerin kannanoton jälkeen päätimme, että tämä on Suomen juridinen linja-asia. Nähtiin, että asiassa ei ole poliittista päätöstä, joka voisi tämän syrjäyttää, hän sanoo, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan asiasta on informoitu muun muassa presidenttiä ja valtioneuvoston kansliaa.