Europol: Ihmissalakuljettajat nettosivat viime vuonna miljarditilin

Lisääntynyt bisnesmahdollisuus houkuttelee ihmissalakuljettajia huumebisneksestä
Rikollisuus

Euroopan poliisiviraston arvion mukaan rikollisjengit ovat tehneet arviolta 3–6 miljardin tilin ihmissalakuljetuksella viime vuonna, arvioi Europolin ihmissalakuljetuskeskuksen päällikkö Robert Crepinko.

Kasvava rikollisen bisneksen mahdollisuus on houkutellut esimerkiksi huumebisneksen parissa työskennelleitä jengejä ihmissalakuljetukseen.

– Uutena ilmiönä on tullut se, että alun perin esimerkiksi huumeiden salakuljetukseen keskittyneet organisaatiot ovat alkaneet keskittyä ihmisten salakuljettamiseen, Crepinko sanoo.

Crepinko ei suostu täsmentämään, mitkä vakiintuneista, huumeiden salakuljetukseen erikoistuneista rikollisjärjestöistä ovat Europolin käsityksen mukaan muuttaneet toimintaansa.

Hänen mukaansa on kuitenkin syytä muistaa, että pääpiirteittäin esimerkiksi salakuljetusketju Lähi-idästä Pohjois-Eurooppaan muodostuu pienistä ja rajatulla alueella toimivista rikollisporukoista.

Selkärangan muodostavat lukuisat mikrobisnekset, joita voi verrata rehellisen liiketoiminnan alihankintaketjuihin.

Europolin tutkimuksen mukaan pohjoismaiset ryhmät koostuvat tyypillisesti yhdestä kansallisuudesta.

Kun katsoo koko reittejä, niiden varrelta löytyy kuitenkin Crepinkon mukaan hyvin erilaisia kokoonpanoja.

– Tutkimuksessamme ihmissalakuljetukseen kytkeytyi yli 100 eri kansallisuutta. Ryhmät voivat olla pieniä, 1–2 kansallisuudesta koostuvia joukkoja tai suuria yli 10 eri kansallisuutta kattavia joukkoja. Kaikki toimivat käsi kädessä reittien varrella. Jokainen ryhmä tuo jotain tarvittavaa osaamista rikolliseen bisnekseen.

Tutkimuksen mukaan ihmissalakuljettajat mainostavat palvelujaan sosiaalisessa mediassa, jonka kautta organisaatiot myös rekrytoivat kuskeja kuljettamaan ihmisiä.

Vaikka Eurooppaan tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt, ihmissalakuljetus on viranomaisten mukaan yhä elinvoimainen bisnes.

Euroopan raja- ja merivartioston Frontexin varajohtajan Berndt Körnerin mukaan esimerkiksi EU:n ja Turkin sopimuksella on ollut huomattava vaikutus ihmissalakuljetuksen vähentymiseen Euroopassa. Viime vuonna Eurooppaan tuli yli miljoona turvapaikanhakijaa.

– Jos katsotaan koko vuoden yleistä kehitystä (ihmissalakuljetuksesta), määrät selvästi laskevat. Päinvastainen kehitys on Välimeren keskiosien reitillä, jonne on ollut siirtymää itäiseltä reitiltä, Körner kuvaa.

Sekä Crepinko että Körner allekirjoittavat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen arvion siitä, että poliitikkojen teot Lähi-idän olojen rauhoittamiseksi ovat tärkeimmät toimet salakuljetusrallin hillitsemiseksi.

Crepinko ja Körner osallistuvat pohjoismaiseen poliisikonferenssiin, joka järjestetään keskiviikkona ja torstaina Helsingissä.