Europarlamentissa tahtoa nostaa akkujen kierrättämisen tavoitteita – Meppi Elsi Katainen tyytyväinen linjaukseen

Euroopan parlamentti

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew) on tyytyväinen Euroopan parlamentin liikennevaliokunnan tuoreeseen kantaan EU:n akkuasetuksesta.

Katainen kertoo tiedotteessaan, että liikennevaliokunnan mukaan akkujen keräystä ja kierrättämistä koskevia tavoitteita voidaan nostaa EU:n komission ehdotuksesta vielä 5 prosenttia kunnianhimoisemmiksi. Kataisen mielestä se on tervetullut asia akkukierrätyksen edelläkävijänä tunnetulle Suomelle.

Tyytyväinen Katainen sanoo olevansa siihen, että kevyen liikenteen akkujen eli sähköpyörien- ja sähköpotkulautojen ulottaminen asetukseen sai kaikkien parlamenttiryhmien tuen.

– Näin vahvistetaan akkuklusteria ja kiertotaloutta sekä varmistetaan, että jo nyt vähissä olevat kriittiset raaka-aineet saadaan hyödynnettyä tulevien akkujen valmistuksessaKatainen sanoo.

Europarlamentin liikennevaliokunta haluaa Kataisen mukaan pitää ovet auki uusille innovaatioille akkujen valmistuksessa. Uutena raaka-aineena voidaan käyttää esimerkiksi ligniiniä, jota syntyy muun muassa metsäteollisuuden sivuvirtana.

– Akkujen innovaatiot kehittyvät EU:n lainsäädäntöä nopeammin. Jo nyt akkukennoja voidaan valmistaa puupohjaisesta ligniinistä, mikä voi olla yksi ratkaisu tarjontapulaan, sillä akkujen kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti liikenteen sähköistyessä vauhdilla, Katainen summaa.

Hänen mukaansa EU:n on luotava säännöstö, joka kiihdyttää uusia innovaatioita.

Tärkeänä saavutuksena Katainen pitää myös sitä, että liikennevaliokunnan lausunnossa akkujen tuottajilla ja tuottajayhteisöillä säilyy jatkossakin mahdollisuus määritellä akkujätevirtojen suuntia.

– On tärkeää, että nykyiset hyvin toimivat tuottajavastuujärjestelmät, joita meillä on Suomessa akkukierrätyksen parissa, pystyvät jatkamaan toimintaansa tehokkaasti direktiivin muuttuessa asetukseksi. Lausunnossa tuottajia ja tuottajayhteisöjä kohtaan ajamani kansalliset joustot mahdollistavat tämän ja olen tyytyväinen, että kaikki poliittiset ryhmät tukivat näitä muutosehdotuksia neuvotteluissa.

EU:n akkuasetuksen käsittely jatkuu Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Euroopan parlamentti äänestää EU:n akkuasetuksesta keväällä 2022.