Eurooppaoikeuden professori HS:ssa: EU-notifikaatiota vaativien perusoletus on väärä – komissio ei päätä asiaa viime kädessä

On ylipäätään mahdoton ajatus, että näin tärkeän uudistuksen kohtalo ratkaistaisiin notifikaatio­kysymyksellä, joka on uudistuksen sisältöön nähden sivuseikka, professori Päivi Leino-Sandberg toteaa
Sote

Keskustelu sote-uudistuksen valinnanvapauslain EU-notifikaatiosta on mennyt monella tavalla hakoteille, Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg sanoo Helsingin Sanomien (HS) haastattelussa.

Leino-Sandbergin mukaan päätös EU:n komissiolle tehtävistä ilmoituksista ja niiden tavasta kuuluu selkeästi hallitukselle. 

– Kysymys siitä, mistä lainsäädäntö­hankkeista pitäisi ilmoittaa EU:n komissiolle ja millä tavalla, on ylipäätään hallinnollinen asia, ja siksi perustuslainkin nojalla hallitukselle kuuluva päätös, Leino-Sandberg toteaa.

Kaksi oikeustieteen professoria kertoi HS:lle torstaina (28.2.), ettei hallituksen aikoma oikeusvarmuusilmoitus riittäisi, vaan tarvittaisiin varsinainen notifikaatio. Se estäisi sote-lakien käsittelyn tällä vaalikaudella. 

Leino-Sandbergin mukaan lausuntojen taustalla oleva perusoletus on väärä.

– Ongelma on se, että ajatus oikeusvarmuudesta on illuusio. Lähdetään siitä, että saataisiin oikeusvarmuus ilmoittamalla asiasta komissiolle, vaikka komissio ei viime kädessä asiaa päätä.

Leino-Sandberg arvioi, että yksityiset toimijat nostavat päätöksistä varmasti kanteita tuomioistuimissa joka tapauksessa.

– Lopulta EU-oikeuden tulkintaa koskevat asiat ratkaisee EU-tuomioistuin komission kannasta riippumatta, hän sanoo.

Oikeusjuttujen riskiä ei siis ole mahdollista eliminoida millään notifikaatiolla etukäteen. Siksi Leino-Sandbergin mielestä on kummallista, että asiaa on päädytty käsittelemään esimerkiksi perustuslakivaliokunnassa kerta toisensa jälkeen. 

Lisäksi komissio on muutoinkin tietoinen Suomen sote-suunnitelmista – se on itse asiassa vaatinut Suomea toistuvasti toteuttamaan alue- ja sote-uudistukset viivytyksettä, viimeksi tällä viikolla julkaistussa maaraportissa.

– On ylipäätään mahdoton ajatus, että näin tärkeän uudistuksen kohtalo ratkaistaisiin notifikaatio­kysymyksellä, joka on uudistuksen sisältöön nähden sivuseikka, hän sanoo Helsingin Sanomissa.

– Sote-uudistuksen kohtalon pohtiminen kuuluu eduskunnalle. Tämä keskustelu on pursunut aivan yli äyräidensä. Nyt eduskunnalle pitäisi antaa työrauha.