Talouselämä ja US: Bryssel ei halua Suomesta minkäänlaista sote-postia – "Etsikää joku muu hyödyllinen keino"
Pääministerin esikunta ilmoittaa, ettei Euroopan unionin kilpailukomissaari halua Suomesta mitään ilmoitusta liittyen sote-uudistuksen valinnanvapauslain ja EU-oikeuden yhteensopivuuteen, kertovat Talouselämä ja Uusi Suomi .
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanslian mukaan komissaari Margrethe Vestaegerin kabinettipäällikkö Ditte Juul-Jørgensen on ilmoittanut, ettei komissio tarvitse Suomelta edes mitään oikeusvarmuusilmoitusta. Jo aiemmin on ollut tiedossa, ettei komissio halua Suomelta byrokraattisesti raskaana pidettyä varsinaista notifikaatiota.
Talouselämän ja US:n mukaan valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että Juul-Jørgensen oli soittanut viime viikolla oma-aloitteisesti Suomen EU-edustuston pysyvälle edustajalle Marja Rislakille ja suositellut, ettei Suomi lähetä sote-uudistuksen vuoksi Brysseliin mitään ylimääräistä postia.
– Kilpailukykykomissaari Vestagerin kabinettipäällikkö Ditte Juul-Jørgensen oli ollut puhelimitse yhteydessä Suomen EU-edustuston pysyvään edustajaan (Marja Rislakkiin). Kabinettipäällikkö oli poikkeuksellisesti soittanut suoraan oma-aloitteisesti pysyvälle edustajalle. Viestin sisällössä ei sinänsä ollut hallitukselle uutta tietoa. Komissio on ollut koko ajan johdonmukainen siinä, että sotea ei pitäisi notifioida”, Sipilän erityisavustaja Janika Tikkala ilmoittaa.
Tikkalan mukaan pysyvä edustusto välitti hallitukselle tiedon, että kabinettipäällikkö Juul-Jørgensen oli suositellut vahvasti, että oikeusvarmuusilmoitusta ei tehtäisi näin monitahoisessa asiassa. Tikkalan mukaan Juul-Jørgensen oli sanonut Rislakille, että “suositukseni on, että älkää lähettäkö ilmoitusta, vaan etsikää joku muu hyödyllinen keino.”
Kysymys kilpailukomissaarin kannasta soten valinnanvapauteen ja sen yhteensopivuuteen EU-lainsäädännön kanssa nousi esille sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa.
Sipilä sanoi ohjelmassa, että hän on saanut kilpailukomissaari Vestagerin kansliasta viestin, jonka mukaan ”he vahvasti suosittelevat, että tätä ei lähetettäisi komission käsittelyyn, koska oikeusvarmuuden hankkiminen tällaiseen asiaan on hyvin monimutkainen prosessi, eikä se lopullisesti sitä oikeusvarmuutta toisi. Lopullinen oikeusvarmuushan tulee vasta EU-tuomioistuimen kautta, jos asia menee tuomioistuimen käsittelyyn.”
Sipilä kuitenkin totesi, että Suomi lähettää komissiolle varsinaista notifikaatiota kevyemmän ”oikeusvarmuusilmoituksen”, koska perustuslakivaliokunta vaati kirjelmöimistä komissiolle reilu viikko sitten lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.