Euroopan lääkevirasto hyväksyi Modernan tehosterokotteen täysi-ikäisille

Modernan rokotteen käyttöä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on rajoitettu.
Koronarokotteet

Euroopan lääkevirasto EMA hyväksyi maanantaina lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen tehosteannoksen. EMA:n suositus Modernan kolmannesta rokoteannoksesta koskee 18-vuotiaita ja sitä vanhempia.

Pfizerin ja Biontechin tehosterokote sai EMA:n siunauksen jo aiemmin tässä kuussa.

EMA totesi tutkimusten osoittavan, että kolmas annos Modernan Spikevax-rokotetta 6–8 kuukautta toisen annoksen jälkeen nostaa vasta-aineiden tasoja niillä aikuisilla, joilla rokotteen antama suoja on hiipumassa. Rokotteiden suojateho voi tutkimusten mukaan hiipua etenkin henkilöillä, joilla on vakavia immuunijärjestelmän puutteita.

Modernan rokotetta on käytetty myös Suomessa. Aiemmin tässä kuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi, että rokotetta ei pitäisi antaa alle 30-vuotiaille miehille ja pojille varovaisuusperiaatteen vuoksi. Pohjoismaisessa tutkimuksessa on havaittu, että Modernan rokotteen saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman muita korkeampi riski saada sydänlihastulehdus.

Myös muut Pohjoismaat ovat rajoittaneet Modernan rokotteen käyttöä nuorilla miehillä. Islanti lopetti rokotteen käytön kokonaan, koska sillä on riittävästi Pfizerin ja Biontechin rokotetta asukkaidensa tarpeisiin.

EMA totesi tiedotteessaan, että kolmannen annoksen aiheuttamat sivuvaikutukset vaikuttavat testien perusteella hyvin samanlaisilta kuin toisen annoksen aiheuttamat.

–  Sydänlihastulehdusten ja muiden hyvin harvinaisten sivuvaikutusten riskiä tehosteannoksen jälkeen seurataan tarkasti, lääkevirasto sanoi.