EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen voimaantulo etenee
EU-komissio suosittelee jäsenmaille EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) hyväksymistä.
Sopimus on allekirjoitettu alun perin jo syksyllä 2013, mutta sen hiominen ja valmistelu on jatkunut vuosia.
Kun ministerineuvosto on hyväksynyt sopimuksen ja Euroopan parlamentti on antanut suostumuksensa, sitä voidaan soveltaa jo väliaikaisesti.
Lopullisesti sopimuksen voimaantulo vaatii myös ratifioimisen jokaisessa jäsenmaassa eli käytännössä parlamenteissa.
Sopimus poistaisi lähes kaikki tullit, minkä komissio uskoo tuovan EU:n yrityksille vuosittain satojen miljoonien eurojen säästöt tullimaksuihin.
Komission mukaan esimerkiksi Kanadasta tuotavien tuotteiden hinnat laskevat ja valikoima laajenee.
Tullien leikkaamisen lisäksi sopimus pienentää erityisesti EU:n pienempien yritysten kustannuksia.
Myös tuotteiden hyväksyttämistä helpotetaan. Jatkossa jos EU-yritys haluaa viedä Kanadaan esimerkiksi leluja, yritys voi testata tuotteen Euroopassa, jonka kautta se saisi samalla myös Kanadaan kelpaavan todistuksen.
Lisäksi EU-alueen yritysten pääsyä Kanadan julkisten hankintojen markkinoille helpotetaan.
Sopimuksen myötä yli 140 eurooppalaista elintarvikkeiden ja juomien maantieteellistä merkintää saa suojan Kanadan markkinoilla, mikä ei ilman sopimusta olisi mahdollista.
CETA-sopimuksen yhteydessä otetaan käyttöön uusi investointeja käsittelevä tuomioistuinjärjestelmä ja tehostetaan investointien suojaa.
EU-komission mukaan tuomioistuin tekee myös kansainvälisten investointiriitojen ratkaisemisen oikeudenmukaisemmaksi ja avoimemmaksi.
Sopimus sisältää myös tiukkoja sääntöjä työtekijöiden ja ympäristön suojelemiseksi. Kumpikin osapuoli on sitoutunut, että EU:n korkeaa suojelutasoa ei vaaranneta kaupallisten etujen vuoksi.
Lisäksi EU ja Kanada pyrkivät tukemaan muuta maailmaa ja erityisesti kehitysmaita, jotta ne voivat kehittää omia työ- ja ympäristönormejaan.
Juttua muokattu klo 18.05: päivitetty kauttaaltaan