EU-komission esitys innosti perussuomalaiset kyselemään maahanmuutosta – "yksiselitteisen vahingollista"

Eduskunta

Eduskunnan kyselytunnilla maahanmuuttopolitiikka sekä ravintoloiden ja matkailun koronarajoitukset olivat aiheina ylitse muiden.

Hallituksen työllisyys- ja talouslinjaan liittyvät kysymykset kun oli tahkottu läpi jo keskiviikon värikkäässä välikysymyskeskustelussa.

EU-komission taannoin julkaisema esitys unionin yhteisen maahanmuuttopolitiikan remontoimiseksi aiheutti levottomuutta perussuomalaisissa.

Komission ehdotuksen mukaan kukin jäsenmaa voisi kriisitilanteessa valita, ottaako se turvapaikanhakijoita vastaan vai osallistuuko vastuunjakoon esimerkiksi auttamalla kielteisen päätöksen saaneiden palauttamisessa.

Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) tivasi hallitukselta, hyväksyykö se komission ehdotuksen.

Lisäksi Rantanen kysyi, aikooko hallitus ajaa parempaa valvontaa unionin ulkorajoille.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomen asenne komission esitystä kohtaan on rakentava, mutta hallitus aikoo vielä keskustella ehdotuksesta lähiaikoina.

Ohisalo piti myönteisenä sitä, että uudessa esityksessä pyritään saamaan kaikki jäsenmaat mukaan kantamaan vastuuta maahanmuutosta.

Ministerin mukaan EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin resursseja on myös kasvatettu.

Perussuomalaiset vaativat hallitukselta muutenkin tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho varoitti heikosti Suomeen kotiutuvien muodostavan turvallisuusuhkan. Halla-ahon mukaan laajamittainen maahanmuutto erityisesti Afrikasta ja Lähi-idästä on ”yksiselitteisen vahingollista”.

Ohisalo kuitenkin huomautti, että raporttien mukaan Suomen sisäisen turvallisuuden suurin uhka on syrjäytyminen.

Lisäksi sisäministeri totesi, että Suomeen saapuu tällä hetkellä turvapaikanhakijoita vähemmän kuin vuosiin.

– Kun perussuomalaiset olivat hallituksessa Suomeen tuli turvapaikanhakijoita paljon enemmän, Ohisalo piikitteli kysyjää.

Kokoomuksessa kannettiin huolta hallituksen päättämien koronarajoitusten vaikutuksesta ravintola- ja matkailualoihin.

Kansanedustaja Heikki Autto pyysi hallitusta kertomaan, miten liiketoimintaa voidaan suojella uusien koronarajoitusten haittavaikutuksilta.

Pääministeri Sanna Marinia (sd.) tuurannut keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kuvaili, kuinka korona-aikana hallituksen tasapainoiltava kansalaisten terveyden ja talouden realiteettien välillä.

– Kaikkea ei voida pelastaa näinä aikoina. Hallitus on tehnyt merkittäviä päätöksiä tukeakseen yrittäjiä eri toimialoilla – muun muassa juuri ravintola-alalla, jotta tämän ahdingon yli selvittäisiin edes jotenkuten.

– Ja edustaja Autto, teidän puolueenne on ollut hyvin kriittiinen hallituksen suhteen velkaantumiseen liittyen. Velkaa on otettu muun muassa juuri näiden yrittäjien tukemiseksi, Saarikko lisäsi.