EU ja Britannia aikovat solmia "reset-sopimuksen"
EU:n ja Britannian odotetaan tänään solmivan niin sanotun ”reset-sopimuksen”, jonka tarkoituksena on lähentää EU:n ja Britannian suhteita brexitin jälkeen.
Sopimukseen kuuluu muun muassa puolustus- ja turvallisuussopimus unionin ja Britannian välillä.
Puolustus- ja turvallisuussopimus raivaa tietä Britannian osallistumiselle EU:n puolustusohjelmiin, kertoo eräs korkea EU-diplomaatti STT:lle.
Asia vaatii kuitenkin vielä lisäneuvotteluita.
Päätös voi avata Britannialle mahdollisuuden osallistua EU:n uuteen Safe-puolustuslainavälineeseen. 150 miljardin euron rahoitusvälineen avulla EU-maat voivat hakea puolustushankintoihin lainoja, jotka taataan EU:n budjetista.
Suomi linjasi kannattavansa välinettä perjantaina. EU-tasolla välineestä on tarkoitus saada sovittua virallisesti vielä toukokuun aikana.
STT:n tietojen mukaan paperin sisällöstä väännettiin EU:n ja Britannian kesken vielä myöhään aamuyölle ennen sovun aikaansaamista. Neuvottelut sujuivat diplomaattilähteen mukaan kuitenkin hyvässä hengessä.
Britannian ja EU:n korkein johto tapaavat tänään Lontoossa, jossa sopimuksen sisällöstä on määrä kertoa lisää. Paikalla Lontoossa ovat Britannian pääministeri Keir Starmer, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Kaja Kallas ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Antonio Costa.
Kyseessä on EU:n ja Britannian välinen ensimmäinen virallinen huippukokous sen jälkeen, kun Britannian EU-ero astui voimaan vuonna 2020.
Diplomaattilähteiden mukaan sopimuksessa ollaan antamassa EU-maille oikeus kalastukseen Englannin kanaalissa vuoteen 2038 asti. Nykyinen sopimus päättyy vuonna 2026.
Kalastusoikeudet olivat yksi neuvotteluiden vaikeimmista asioista, sillä asia on sisäpoliittisesti vaikea Britannialle. EU-maista kalastusoikeuksien takaaminen oli tärkeää erityisesti Ranskalle.
Vastineena kalastusoikeuksien jatkosta EU helpottaa ruoan tuomista Britanniasta, diplomaattilähteet kertovat uutistoimisto AFP:lle.
Toinen vaikea asia sopimuksessa koski opiskelijaviisumeita ja nuorten liikkuvuutta EU:n ja Britannian välillä. Diplomaattilähteiden mukaan asiasta on maininta sopimuksessa yleisellä tasolla, mutta yksityiskohdista on tarkoitus sopia myöhemmin.
Britannia ei ole halunnut palauttaa EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta maahan, mutta on väläytellyt, että 18–30-vuotiaat EU:n kansalaiset voisivat tulla jatkossa helpommin opiskelemaan ja työskentelemään Britanniaan – ja vastaavasti brittiopiskelijat EU-maihin.
Britannian pääministeri Starmer on sitonut paljon poliittista painoarvoaan sopimukseen.
Hän on sanonut, että konservatiivihallinnon aikana EU:n kanssa neuvoteltu sopimus ei enää täytä tehtäväänsä.
Tarkoituksena on myös tyynnytellä brexitiin pettyneitä äänestäjiä. Samalla Starmer joutuu tasapainottelemaan EU-kriittisten äänestäjien kanssa, sillä maahanmuuttovastainen ja EU-kriittinen Reform UK -puolue on ollut gallup-nosteessa Britanniassa.