Etla: Hallituksen toimet selittävät puolet työpaikkojen lisäyksestä – lisää uudistuksia tarvitaan

Työllisyys

Kilpailukykysopimus ja hallituksen työn tarjontaa lisäävät uudistukset selittävät noin puolet työpaikkojen lisäyksestä hallituskauden aikana, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan raportista.

– Havaitsimme, että Suomen kustannuskilpailukyky on selvästi parantunut kiky-sopimuksen ansiosta. Tämän lisäksi on toteutettu rakenteellisia uudistuksia, jotka ovat lisänneet työn tarjontaa, kertoo Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä tiedotteessa.

Raportin mukaan työllisyysaste on mahdollista nostaa 75 prosenttiin tulevalla uudella hallituskaudella, mikä mahdollistaisi kahden prosentin talouskasvun jatkumisen. Tämä vaatii kuitenkin lisää rakenneuudistuksia.

– Uudella kikyn tapaisella kustannustason alentamisella tuskin kuitenkaan voidaan lisätä työllisyyttä jatkossa, joten työn tarjontaa lisääviä ja tuottavuutta vahvistavia uudistuksia on syytä jatkaa. Sitä suuremmalla syyllä, kun kansainvälinen ympäristö lähivuosina tuskin on kasvulle yhtä suotuisa kuin viime vuosina, Vihriälä arvioi.

Etlan raportti käy läpi Suomen tuotannon ja työllisyyden heikkoa kehitystä vuosina 2009–2015 sekä nopeata kasvukäännettä vuonna 2015. Työpaikkojen määrä lisääntyi aluksi hitaasti, mutta kiihtyi vuonna 2017.

Tuotannon ja työllisyyden kasvu on ollut laaja-alaista: se on ulottunut monille toimialoille ja laajasti koko maahan. Vienti ja investoinnit ovat kohentuneet viime vuosina nopeasti.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työllisyystavoite on 72 prosenttia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että työllisyystavoitteen saavuttaminen on toteutumassa.

Kilpailukykysopimus ja muut uudistukset eivät raportin mukaan selitä kaikkea talouden noususta, vaan taustalla on raportin mukaan useita samanaikaisia seikkoja. Vientimarkkinoiden veto on auttanut, mutta ei riitä selittämään Suomen kasvun nopeutumista suhteessa vertailumaihin.