Epidemian huippu ajoittuu yleensä vuodenvaihteeseen – näitä tauteja kannattaa ehkäistä nyt
Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia ja bakteereita on tällä hetkellä runsaasti liikkeellä Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
Influenssaepidemia on käynnistymässä ja RSV-tapaukset ovat lisääntyneet. Myös koronatapausten määrä on hieman noussut.
Influenssarokotus kannattaa THL:n mukaan yhä ottaa, sillä epidemian huippu ajoittuu yleensä vuodenvaihteen jälkeiseen aikaan.
Lisäksi mykoplasma-, hinkuyskä- ja adenovirustartuntoja on kuluneen vuoden aikana todettu huomattavasti aiempia vuosia enemmän.
– Tartuntojen ehkäisyssä on tärkeää, ettei lähde sairaana kyläilemään jouluna. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiin kuuluvia ja iäkkäitä, sanoo THL:n ylilääkäri Leif Lakoma tiedotteessa.
Hengitystieinfektion aiheuttajaa voi harvoin tietää oireiden perusteella. THL:n mukaan useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireenmukainen hoito ja lepo.
Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia tai pahenevat, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon.
Hinkuyskälle altistuneiden täysin tai osin rokottamattomien pienten lasten kohdalla nopea hoitoon hakeutuminen on tärkeää.
Sekä mykoplasma että hinkuyskä ovat aikuisella yleensä itsestään paranevia tauteja, ja hoito on pääosin oireenmukaista.
Influenssan ja koronavirusinfektion hoidossa voidaan käyttää myös viruslääkkeitä lääkärin arvion mukaan. Epäiltäessä bakteeri-infektiota antibioottihoitoa harkitaan niin ikään tarpeen mukaan.
Hengitystieinfektion jälkeen töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa, THL ohjeistaa.
Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan.
Virusinfektioissa tartuttavuus alkaa usein jo ennen oireiden ilmaantumista ja vähenee oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin, eikä se estä paluuta esimerkiksi töihin, kouluun ja päiväkotiin.