Palkkioilla yritetään vauhdittaa rekrytointia – Kanta-Hämeessä uudesta kätilöstä vinkkaavalle työkaverille tonni, Tampereella ja Kajaanissa tehtaiden työläisille palkkioita

Tamperelainen Framery onnistui nopeuttamaan rekrytointia vinkkipalkkiolla. Samaa yrittää osaajapulan piinaama kainuulainen Transtech.
Työvoimapula

Kaveri kollegaksi ja kummallekin tonni ekstraa tilipussiin? Tällä filosofialla Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri etsii ainakin osittaista ratkaisua hoitajapulaan.

Kun vakituiseen tehtävään rekrytoidaan sairaanhoitaja, kätilö tai röntgenhoitaja, kuuden kuukauden työssäolon jälkeen hänelle maksetaan palkan päälle tuhannen euron kertakorvaus. Samanlaisen korvauksen saa jo talossa oleva työntekijä, jos rekrytointi toteutuu hänen suosituksestaan. Suosittelijan tehtävällä ei ole palkkion kannalta merkitystä.

Sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Petri Alaluusua kertoo STT:lle, että palkkiojärjestelmä otettiin käyttöön syyskuun alussa ja ensimmäinen palkkiorekrytointi on jo toteutumaisillaan. Yksi rekrytointi ei tosin vielä tilannetta ratkaise, sillä haussa on tälläkin hetkellä yhdeksän hoitajan paikkaa.

Kokeilu kestää helmikuun loppuun. Jos kokemukset ovat hyviä, käytäntöä saatetaan jatkaa kokeilun jälkeen.

Rekrypalkkiot ovat entuudestaan tuttuja esimerkiksi it-alalta, jossa niitä on käytetty vuosikausia.

Äänieristettyjä työtiloja valmistava tamperelainen Framery otti rekrypalkkion käyttöön kesällä. Jos uusi tuotantotyöntekijä rekrytoidaan nykyisen työntekijän vinkistä, palkkaan lisätään 300 euron kertakorvaus.

Henkilöstöjohtaja Anni Hallila sanoo STT:lle, että työkavereiden kavereita on rekrytoitu aiemminkin. Kesällä tilanne kuitenkin muuttui niin, että uusia tuotantotyöntekijöitä tarvittiin kuukauden varoitusajalla yhteensä 40.

–  Tarvittiin vauhtia ja volyymia, Hallila kuvailee.

Jo ensimmäisten päivien aikana tuli yli 30 vinkkiä, ja Hallilan mukaan 40 paikasta 37 on täytetty. Palkkiokäytäntöä ei kuitenkaan lopetettu, sillä tarve on edelleen kasvanut. Nyt Framery rekrytoi ihmisiä sekä suoraan että kahden henkilöstövuokrauskumppanin kautta.

Päijät-Hämeessä toimiva, teollisuusyrityksiä palveleva Kilta Henkilöstöpalvelu on pyörittänyt jo yli 15 vuoden ajan Kavalla kaverisi -kampanjaa. Toimitusjohtaja Kirsi Naamanka kertoo STT:lle idean syntyneen siitä, että hyviksi todettujen työntekijöiden lähipiiristä tuntui löytyvän lisää sopivia tekijöitä.

Palkkio vaihtelee Naamankan sanoin ”tilanteen mukaan”, ja joskus kyse voi olla rahallisen korvauksen sijaan esimerkiksi elokuvalipuista. Korvauksen saa, kun kavalletun työntekijän kanssa on solmittu työsopimus.

–  Yleensä hyvä työntekijä vakinaistetaan sitten suoraan yritykseen, Naamanka sanoo.

Kainuussa raitio- ja junavaunuja valmistava Transtech suunnittelee rekrypalkkion käyttöönottoa. Toimitusjohtaja Juha Vierros ei vielä halua ottaa kantaa palkkion suuruuteen tai suuruusluokkaan, sillä päätöstä ei ole vielä tehty.

Palkkio on tarkoitus maksaa heti eikä esimerkiksi vasta koeajan päätyttyä.

–  Näkemykseni on, että jos palkkion maksaa vasta koeajan jälkeen, se menettää vaikutustaan. Meidän pitää rekrytointiprosessissa nähdä, onko kaveri sellainen, joka me halutaan palkata, Vierros sanoo STT:lle.

Palkkio otetaan käyttöön Vierroksen mukaan lähiviikkojen aikana.

Framerya lukuun ottamatta kaikki haastateltavat perustelevat rekrypalkkiota työvoimapulalla. Esimerkiksi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä pari leikkaussalia on henkilöstöjohtaja Alaluusuan mukaan ollut keväästä lähtien suljettuna, koska hoitohenkilökuntaa ei ole tarpeeksi. Lisäksi hoitajavaje kuormittaa nykyisiä työntekijöitä.