Tutkimus: Koettu koulukiusaaminen yhteydessä varusmiesten heikompaan itsetuntoon
Koettu koulukiusaaminen on yhteydessä vielä myöhemmin varusmiesaikana heikompaan itsetuntoon, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Koulukiusaamista kokeneiden varusmiesten itsetunto on alhaisempi niihin varusmiehiin verrattuna, jotka eivät ole joutuneet koulukiusatuiksi.
Aiemmin kouluaikana koetun kiusaamisen vaikutuksia varusmiehiin selvittivät yhteistyössä Puolustusvoimat, Sotilaslääketieteen keskus, Maanpuolustuskorkeakoulu sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
Tutkimuksen kohderyhmä olivat vuosina 2015–2021 palveluksen aloittaneet varusmiehet. Kyselyaineisto koostuu lähes 150 000 palveluksensa aloittaneen varusmiehen vastauksista.
Kyselyn mukaan viittä prosenttia varusmiehistä oli kiusattu kouluaikana säännöllisesti. Heidän lisäkseen varusmiehistä yli kolmannes kertoi tulleensa joskus koulukiusatuksi. Tuloksista ilmeni, että mitä säännöllisemmin vastaaja oli joutunut kokemaan koulukiusaamista, sitä heikompi oli hänen itsetuntonsa.
Tutkimuksen loppuraportin mukaan koetulla koulukiusaamisella on monenlaisia negatiivisia vaikutuksia, myös pitkällä aikavälillä.
Koulukiusaamisen tiedetään olevan yhteydessä erilaisiin mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen, ahdistuneisuuteen sekä itsemurha-ajatuksiin. Joskus kokemukset heijastuvat aikuisikään saakka.
Tutkimus toi kuitenkin samalla esille, että reipas vapaa-ajan liikunta jo kerran viikossa lievensi koulukiusaamiskokemusten ja huonon itsetunnon välistä yhteyttä.
Tulosta voidaan selittää sillä, että vapaa-ajan liikuntaa harrastavilla on tutkitusti todettu olevan vahvempi itsetunto verrattuna liikuntaa harrastamattomiin nuoriin. Liikunta vahvistaa usein myönteistä minäkäsitystä.
Tulos voi selittyä myös sillä, että liikunnan harrastaminen tarjoaa nuorelle usein tärkeän sosiaalisen ryhmän tai yhteisön, johon nuori tuntee kuuluvansa.
– Kun nuori saa hyväksyntää ja kuuluvuuden tunnetta muualta, ovat koulukiusaamiskokemusten negatiiviset vaikutukset helpommin siedettävissä, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Kaija Appelqvist-Schmidlechner tiedotteessa.