Eteläamerikkalaiset sellujätit investoivat suomalaiseen tekstiilikuituun

Nordic Bioproductsin yhteistyökumppanina on chileläinen CMPC.
Talous

Eteläamerikkalaiset sellujätit ovat kiinnostuneet sijoittamaan suomalaisesta sellusta valmistettuihin tekstiilikuituihin. Viimeisimpänä tulokkaana on maailman kolmanneksi suurin selluntuottaja, chileläinen CMPC.

– Olemme hyvin innoissamme tästä uudesta yhteistyöstä. CMPC:lle tämä on merkittävä askel kohti johtavaa roolia globaalisti vaikuttavien biopohjaisten teollisuudenalojen tulevaisuuden kehittämisessä, kertoo CMPC Venturesin toimitusjohtaja Bernardita Araya tiedotteessa.

Jo aiemmin maailman suurin selluntuottaja, brasilialainen Suzano on investoinut jyväskyläläiseen Spinnovaan. Spinnovan kaupallisen mittakaavan tehtaan on määrä valmistua tänä vuonna. Hankkeessa on yhteistyökumppanina myös ruotsalainen vaateketju H&M.

Ulkomaisista sijoittajista ensimmäisenä on ollut liikkeellä kuitenkin japanilainen, maailman suurimpiin tekstiilialan yrityksiin kuuluva Itochu, joka omistaa neljänneksen Metsä Groupin selluyksiköstä Metsä Fibrestä. Äänekosken biotuotetehtaassa valmistettu Kuura-kuitu on jo lanseerattu Japanissa.

CMPC:n kiinnostus kohdistuu Aalto-yliopiston spin-off-yritykseen Nordic Bioproducts Groupiin. Yritys on kehittänyt uuden biopohjaisen tekstiilikuidun Norratexin, jonka valmistus tapahtuu täysin ilman myrkyllisiä kemikaaleja tai kalliita liuottimia.

Nordic Bioproductsin menetelmässä selluloosa ensin pilkotaan, jonka jälkeen kuitu jalostetaan edelleen tekstiilikuiduksi.

Uusien puupohjaisten tekstiilikuitujen kehittämistä ajaa se, että puuvillan ja polyesterin tuotanto on ajautumassa vaikeuksiin.

Puuvillan tuotanto on jo äärimmillään. Kuivissa oloissa viljellyn puuvillan osuus supistuu, koska uusien paremmin kuivuutta kestävien ruokakasvien viljely vaatii lisää pinta-alaa maailman väestön kasvaessa.

Fossiilisista raaka-aineista valmistettava polyesteri sisältää puolestaan paljon mikromuovia, joka on kasvava ongelma ekosysteemeissä ympäri maailmaa.