Elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaava virasto irtisanoo ja lomauttaa – "Vaikuttaa väistämättä"
Ruokavirasto irtisanoo yt-neuvotteluidensa päätteeksi 93 työntekijää. Lisäksi Ruokavirasto lomauttaa lähes koko henkilöstönsä kahdeksi viikoksi syksyn aikana. Ainoastaan teurastamoissa ja laitoksissa lihantarkastuksia tekevät säästyvät lomautukselta.
Ruokaviraston menot ovat tänä vuonna ja tulevina vuosina suuremmat kuin valtiolta saatava rahoitus ja viraston tulot.
– Aiemmista säästöistä ja nyt tunnistetuista säästömahdollisuuksista huolimatta viraston talouden tilanne tulevina vuosina on heikko, ja tasapainoon pääsy edellyttää lisäsäästöjä viraston toimintamenoihin. Ruokavirasto pyrkii sopeuttamistoimenpiteillä tilanteeseen, jossa on mahdollista pienentää henkilöstöön kohdistuvia vaikutuksia tulevina vuosina ja saada viraston talous kestävälle pohjalle, sanoo pääjohtaja Leena Räsänen tiedotteessa.
Säästöjä tavoitellaan myös karsimalla investointeja, matkustuskuluja, palvelujen ostoja sekä jättämällä vapautuvia virkoja ja työsuhteita täyttämättä. Ruokavirastoon toimintaa ja tehtäviä supistetaan ja tehostetaan kauttaaltaan.
– Säästötoimet vaikuttavat väistämättä Ruokaviraston palvelukykyyn sen eri toiminnoissa. Resurssien supistuessa emme voi täysin välttyä palvelutason laskulta. Ruokavirasto tiedottaa myöhemmin erikseen mahdollisista muutoksista palveluiden tuottamisessa tai aikatauluissa, Räsänen sanoo.
Ruokavirastossa työskentelee noin tuhat eri alojen asiantuntijaa. Monipaikkaisen viraston henkilöstö työskentelee kahdellakymmenellä paikkakunnalla.
Virasto muun muassa edistää, valvoo ja tutkii elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi se vastaa EU:n maataloustuki- ja maaseuturahastojen varojen käytöstä Suomessa ja toimii EU:n maksajavirastona.