"EK:n vientivetoinen palkkamalli" ei kelpaa OAJ:lle tulevaisuuden työmarkkinaratkaisuksi

Opettajajärjestön puheenjohtaja vaatii ensi lukuvuodelle työrauhaa eli pidättäytymistä uusista isoista uudistuksista.
Työmarkkinat

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto kaipaa palkansaajajärjestöiltä yhteistä keskustelua työmarkkinajärjestelmän kehittämisestä.

Murto esittää, että keskeiset ammattiliitot käynnistävät keskustelun työmarkkinajärjestelmän toimivuudesta ja tulevaisuudesta syksyn palkkakierroksen jälkeen.

Hän sanoo, että työmarkkinoilla on kyettävä ratkaisemaan toimialakohtaisia ongelmia. Murto puolustaa kesäkuussa syntynyttä, kiisteltyä kunta-alan sopimusratkaisua.

– EK:n vientivetoinen palkkamalli ei ole ratkaisu tulevaisuuden työmarkkinamalliksi, hän sanoo.

Kunta-alalle sovittiin kesäkuussa vientialat ylittävistä palkankorotuksista. Alalle sovittiin palkkaohjelma, jonka myötä palkat nousevat viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Elinkeinoelämä on kritisoinut sovittelulautakunnassa syntynyttä ratkaisua. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies on arvioinut, että järjestelyllä on erittäin vakava vaikutus syksyllä alkavalle yksityisen alan työmarkkinakierrokselle.

OAJ lisäksi toivoo, että ensi lukuvuonna ei laitettaisi liikkeelle uusia isoja uudistuksia. Järjestö toivoo opettajille sekä koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin.

Murron mukaan esimerkiksi lukiouudistus ja oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpano teettävät yhä työtä alalla.

– Opetusala on ollut monien mullistusten kohteena viime vuodet. Lisäksi pandemia ja Ukrainan sodan heijastukset ovat kuormittaneet opetushenkilöstöä ja johtoa. Alkavana lukuvuonna on annettava oppijoille, opettajille ja esihenkilöille aikaa keskittyä perusasioihin, hän sanoo.

Lähestyvästä budjettiriihestä OAJ vaatii rahoitusta varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien lisäämiseksi sekä opettajarekisterille, jotta sen perustaminen voidaan aloittaa 2023. Lisäksi OAJ haluaa sisällyttää opetusalan mentoroinnin osaksi lainsäädäntöä.

OAJ toivoo lisäksi varautumista koronatilanteen pahenemiseen. Järjestö on huolissaan esimerkiksi henkilöstön poissaolojen mahdollisuudesta sekä opetuksen erityisjärjestelyistä, kuten etäopetuksesta.

– Kuntien ja muiden koulutuksen järjestäjien saamat koronarahat tarvitaan edelleen tänä lukuvuonna opetusryhmien pienentämiseen sekä tuen ja ohjauksen lisäämiseen, Murto sanoo.