Demokraatti: Vihreät ei innostu keskustan ehdotuksesta lopettaa MAL-sopimukset

Politiikka

Vihreät ei innostu keskustan ehdotuksesta lopettaa maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat MAL-sopimukset, kertoo Demokraatti. Vihreitä edustava ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen arvioi, ettei lähtisi romuttamaan hyvin toimivaa työkalua.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko esitti maanantaina, että MAL-sopimuksista tulisi siirtyä kansallisiin ilmastosopimuksiin kuntien ja kaupunkien kanssa. Ne tehtäisiin valtion ja maakunnittain alueen kuntien kanssa, kun nyt MAL-sopimukset koskevat vain seitsemää suurinta kaupunkiseutua.

Mikkonen muistuttaa Demokraatissa, että MAL-sopimukset ovat nimenomaan kaupunkipolitiikan työkalu, jossa riittävä asuntotuotanto, sujuva julkinen liikenne ja ohjaus päästöjen vähentämiseen ovat tärkeitä tavoitteita.

– Jotkut maakunnat tekevät maakunnallisia ilmastosuunnitelmia ja jossain tehdään kunta- tai seutukohtaisia suunnitelmia, nekin ovat tärkeitä työkaluja. Monissa maakunnissa on erilaisia EU:n aluekehittämisen rahoja pystytty hyödyntämään. En lähtisi sotkemaan näitä MAL-sopimuksiin. Tarvitsemme erilaisia työkaluja erityyppisillä alueilla, Mikkonen sanoo.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Eveliina Heinäluoma syytti puolestaan tiistaina tiedotteessaan, että keskusta on suuntaamassa ”ryöstöretkille” suuriin kaupunkeihin. Hän muistutti, että MAL-sopimusten romuttaminen olisi hallitusohjelman vastaista.