Budjettiriihestä on nyhdettävä positiivisia yllätyksiä, keskustan varapuheenjohtajaksi ponkaissut Markus Lohi vaatii

Lohen mielestä oikea aika hallitusohjelman tarkemmalle perkaamiselle on vasta ensi keväänä.
Keskusta

Päällimmäisenä tunteena on suuri kiitollisuus, mutta jo nyt mieleen on hiipinyt myös kasvava vastuu kansanliikkeen tulevaisuudesta, Markus Lohi pohtii reilun viikon takaista valintaansa keskustan varapuheenjohtajaksi.

Kansanedustaja ilmoittautui kisaan vasta, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko oli voittanut Katri Kulmunin puheenjohtajavaalissa.

Lappilainen Lohi ei käynyt varsinaista varapuheenjohtajakampanjaa, koska hän ei halunnut sotkea – myös Lapista kotoisin olevan – Kulmunin puheenjohtajakampanjaa.

Kolmen minuutin ehdokaspuhe ja näytöt kansanedustajana siivittivät Lohen silti puoluejohtoon 1640 äänellä.

Vain kansanedustaja Petri Honkonen keräsi suremman äänipotin. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi äänestettiin Riikka Pakarinen.

Sittemmin Oulun kokouksen valinnoilla on spekuloitu julkisuudessa ahkerasti.

Etenkin puheenjohtajavaalissa Lapin keskustaväen on väitetty hajonneen kahtia.

Lohi ei näistä puheista juuri perusta.

– Ajattelen niin, että me kaikki hyödymme, jos keskustalaiset ehdokkaat saavat Lapista paljon ääniä. Aina kannattaa tukea täysillä oman porukan ehdokkaita. Spekulaatiot koen täysin vieraiksi.

Lohi kuitenkin ymmärtää, että henkilövaalien jälkeen tunteille on annettava aikaa ja tilaa.

– En kuitenkaan epäile hetkeäkään, etteikö keskustaväki lopulta ryhmittyisi valitun puoluejohdon tueksi. Meillä on keskustassa ollut tunnetusti tiukkoja vaaleja ja taisteluita ennenkin. Joukkojen eheytymisestä on mielestäni merkkejä jo nyt.

Keskustan tehtävä on olla monessa kysymyksessä järjen ääni.

Markus Lohi

Intoa puhkuva uusi varapuheenjohtaja kokee, että keskustaan on palautettava ilon ilmapiiri.

Kannatusloikkia Lohi ei ryhdy lupailemaan.

– Ensin tarvitaan onnistumisia asiakysymyksissä. Meidän pitää yllättää budjettiriihessä positiivisesti ja osoittaa, että tällä hallituspohjalla kykenemme päätöksentekoon. Keskustan tehtävä on olla monessa kysymyksessä järjen ääni.

Lohi kiittelee keskustassa vuosien varrella tehtyä laadukasta ohjelmatyötä. Hän panostaisikin nyt ennemmin henkisen puolen virittämiseen.

– Vaikka kävisimme puolueen sisällä tiukkojakin vääntöjä, niistä pitää päästä nopeasti takaisin myönteiseen tilaan. Jos saamme voimistettua tätä (positiivista henkeä), se heijastuu porukasta ulos päin ja tempaa mukaansa.

Lohi alleviivaa, että joukkueen kiistaton kapteeni on puheenjohtaja Saarikko. Varapuheenjohtajien tehtävä on tukea johtajaa ja tarjota osaamisensa puolueen käyttöön.

– Tiedossa on varmasti myös joukkuepelaamiseen liittyviä juttuja, kunhan saamme ensin akuutit asiat pois päiväjärjestyksestä, Lohi sanoo arvoituksellisesti.

Lohi ennustaa, että oppositio tiukkaa riihen jälkeen, onnistuiko hallitus toteuttamaan omaa ohjelmaansa.

Hänestä hallituksella ei olekaan muuta vaihtoehtoa, kuin löytää ratkaisut, joilla Suomeen saadaan 30 000 uutta työllistä.

– Jos minulta kysytään, työllisyyspäätöksistä ei voi tulla lässähdystä.

Hallitusohjelman talouspohja romahti, kun koronaviruspandemia sulki yhteiskuntia ja hyydytti maailmankaupan.

Lohi ei kuitenkaan ryhtyisi vielä tässä vaiheessa neuvottelemaan hallituksen ohjelmaa täysin uusiksi.

– Mielestäni oikea aika hallitusohjelman tarkemmalle tarkastelulle olisi ensi keväänä, sillä elämme edelleen epidemian jälkijäristysten aikaa.