Asiantuntija: Israelin ja Hizbollahin välinen sota voisi johtaa pahimmillaan Yhdysvaltojen ja Iranin väliseen konfliktiin
Israelin ja Hizbollahin välinen tilanne on molemminpuolista tasapainottelua, kuvailee Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola STT:lle.
Israelin miehittämille Golanin kukkuloille tehtiin lauantaina raketti-isku, jossa kuoli 12 lasta ja nuorta. Israel syyttää iskusta Libanonin puolella toimivaa äärijärjestö Hizbollahia, joka on kiistänyt asian. Israelin armeija on luvannut vastata iskuun.
– Molemmilta puolilta pyritään välttämään edelleen sitä, etteivät iskut johtaisi täysimääräiseen sotaan, mutta mitä kauemmin iskujen tekeminen jatkuu, sitä vaikeampi luonnollisesti tällaista mekanismia on ylläpitää, Juusola sanoo.
Isku tehtiin Majdal Shamsin kylään, jota asuttaa pääosin arabiankielinen druusivähemmistö.
– Druusit, joihin isku kohdistui, eivät pääosin ole Israelin kansalaisia. He ovat olleet tyytymättömiä asemaan, mikä heillä on konfliktin kuluessa ollut. Israelilla on painetta iskeä Hizbollahia vastaan jollakin tavalla.
Israelin turvallisuuskabinetin jäsenet ovat valtuuttaneet pääministeri Benjamin Netanjahun ja puolustusministeri Yoav Gallantin päättämään äärijärjestö Hizbollahia vastaan suunnatun vastaiskun tavasta ja ajoituksesta.
Israelilaislehti Haaretzin mukaan diplomaattilähteet kertoivat sunnuntaina libanonilaismedialle, että Israelin armeija iskee maahan täydellä varmuudella. Neuvotteluissa pyrittiin välttämään se, että Israel iskisi pääkaupunki Beirutiin tai muihin suuriin asutuskeskuksiin.
Haaretz kertoi sunnuntaina myös, että libanonilaismedian mukaan Israel olisi jo iskenyt Etelä-Libanonissa sijaitsevaan Chihineen.
Juusolan mukaan tilanne voisi eskaloitua täydeksi sodaksi siinä vaiheessa, jos Israel kohdistaisi iskunsa Beirutiin. Juusola kuitenkin uskoo, että Israel pitää iskut varovaisina, sillä se pyrkii välttämään viimeiseen asti kahden rintaman sotaa.
– Israelin joukot ovat väsyneitä, sillä ne ovat taistelleet pitkään Gazassa. Täysimittainen sota Hizbollahia vastaan johtaisi väistämättä merkittäviin tuhoihin Israelin alueella.
Hizbollahin aseistus on Juusolan mukaan aivan eri tasolla kuin äärijärjestö Hamasin, minkä vuoksi siviilitappiot tulisivat olemaan suuria myös Israelissa.
Myös Hizbollah pyrkii välttämään konfliktin eskaloitumista. Juusolan mukaan taustalla on Libanonissa vallitseva yleinen ajattelu.
– Hizbollah kokee, että he ovat velvollisia auttamaan Hamasia Gazassa ja puolustamaan palestiinalaisia. Samanaikaisesti ollaan tietoisia siitä, että täysimittainen sota johtaisi hyvin laajoihin tuhoihin Libanonissa ja libanonilaiset ovat kaikkea muuta kuin halukkaita joutumaan jälleen kerran tuhon kohteeksi.
Juusola arvioi, että tilanteen kärjistyminen täysimittaiseksi sodaksi voisi aiheuttaa tapahtumaketjun, johon liittyisi monia vaaratekijöitä.
– Täysimittainen sota voisi johtaa siihen, että myös Iran ja sen tukijat alkaisivat ampua Israelia kohtaan raketteja ja ohjuksia Syyrian alueelta sekä Iranista. Se voisi lisätä myös iskuja eri puolilla Lähi-itää oleviin yhdysvaltalaiskohteisiin.
Hizbollahia tukeva Iran on kehottanut Israelia pidättäytymään uusista sotatoimista Libanonissa. Iran sanoi, että ne voivat johtaa ennakoimattomiin seurauksiin.
Pahimmassa tapauksessa sota Israelin ja Hizbollahin välillä voisi Juusolan arvion mukaan johtaa Yhdysvaltojen ja Iranin väliseen konfliktiin, joka uhkaisi esimerkiksi laivaliikennettä Persianlahdella.
Israel ja Hizbollah ovat säännöllisesti vaihtaneet laukauksia rajaseudulla sen jälkeen, kun Gazan sota alkoi viime vuonna.
Konfliktin puhkeamista täydeksi sodaksi on pelätty siitä lähtien, kun Hamas ja muut äärijärjestöt tekivät yllätyshyökkäyksensä Israeliin viime vuoden lokakuussa.