Arkkipiispa kehottaa muistamaan läheisiä poikkeusjoulunakin: "Olemme luovuttamattoman tärkeitä toisillemme"
Arkkipiispa Tapio Luoma kehottaa muistamaan rakkaita läheisiä ja ystäviä myös tänä jouluna, vaikka heitä ei olisi mahdollista kohdata fyysisesti.
– Etäisyyden ei tarvitse estää sen muistamista, että me olemme edelleen luovuttamattoman tärkeitä toisillemme. Sen toivoisin myös tällaisena poikkeuksellisena jouluna tulevan esille, Luoma sanoo STT:n haastattelussa.
Arkkipiispa muistuttaa, että koronapandemia on terveyshaasteen ohella sosiaalinen kriisi. Hän uskoo ja toivoo, että se korostaa ihmissuhteiden tärkeyttä kriisin jälkeenkin.
Luoma ei kuitenkaan epäile, etteikö joulu saapuisi poikkeusoloista huolimatta. Hän huomauttaa, että sotavuosina joulumenoja vietettiin koronaepidemiaakin vaikeammissa olosuhteissa rintamalla.
– Halu ottaa vastaan joulun sanoma ei katso paikkaa, aikaa eikä elämäntilannetta. Se voidaan toivottaa tervetulleeksi missä tahansa, Luoma sanoo.
Hän toivoo, että läheisten ohella kodit ja perheet pitävät kiinni omista jouluperinteistään. Myös perinteet auttavat muistamaan, ettei joulu jätä tulematta.
– Vaikka perinteiden toteuttaminen muuttuu, perinteet itsessään säilyvät.
Joulu on Tapio Luomalle vuoden tärkein juhla. Tärkeä se on myös kirkolle, sillä hengellisen merkittävyyden ohella joulu on suomalaisten kirkkosuhteen sesonkiaikaa.
Luoma harmittelee, että kirkkovuoden suosituimpia tapahtumia, kuten kauneimpien joululaulujen yhteislauluja ja kokoontumista kirkkojen jouluhartauksiin, on jouduttu perumaan.
Arkkipiispa toivoo, ettei joulukirkon jääminen väliin heikentäisi seurakuntien asemaa tulevina vuosina. Hän kuitenkin uskoo, että tarve eristäytyä kasvattaa vastavuoroisesti kaipuuta kokoontua yhteen.
– Kun jumalanpalveluksessa saattoi kesällä käydä, huomasin kyllä, että sain siitä energiaa.
Kuten kävi monelle suomalaiselle, epidemia karsi matkustamisen arkkipiispan omasta työstä. Ulkomaanmatkoja ja muiden kirkkojen tapaamisia Luomalla ei ole ollut kalenterissa ollenkaan maaliskuun puolivälin jälkeen.
Kotimaankin työ tapahtuu pitkälti Turussa, jossa arkkipiispa ”joutuu olemaan langoilla”. Videomessut ja ”näköpuhelut” tuovat apua poikkeusaikaan, mutta käytännössä epidemia on tuonut mukanaan monia haasteita, rajoitteita ja epämukavuutta.
– Kyllä tämä on itsellekin tullut tutuksi kuluneen vuoden mittaan, että välillä huomaan tietynlaisen ikävystymisen ja tylsistymisen tunteen.
Matkustuskiireiden vähentyminen on kuitenkin mahdollistanut hiljentymisen. Epidemia on korostanut Luomalle sitä, että arjen kiireisen tahdin alle on helppo piilottaa elämän vaikeita kysymyksiä ja itsensä sisältä nousevia huolia.
Hiljentymiseen ja omien tunteiden kohtaamiseen liittyy myös kirkon sanoma koronakriisin keskellä: tavoite auttaa ihmisiä näkemään oma elämänsä osana laajempaa kokonaisuutta.
– Kun kirkko puhuu Jumalasta, halutaan muistuttaa, että ihmisten elämä ei ole vain omissa käsissä vaan elämän todellisuus on paljon laajempi. Ja pohjimmiltaan tämä todellisuus on hyvä vioistaan ja puutteistaan huolimatta, Luoma sanoo.
– Näin pyritään muistuttamaan, että valo on pimeyttä voimakkaampi, kuten myös joulun sanoma kertoo.