Apulaisoikeusasiamiehen joulujuhlaratkaisu nousi esille täysistunnossa – Räsänen ja Essayah toivovat perustuslakivaliokunnan kannanottoa

Joulujuhlakohu

Eduskunnan täysistunnossa käytiin lyhyt debatti apulaisoikeusasiamiehen tuoreesta joulujuhlaratkaisusta.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Päivi Räsänen ja Sari Essayah toivoivat, että perustuslakivaliokunta ottaisi asiaan kantaa. Räsäsen mukaan kanta olisi hyvä saada, sillä apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu on aiheuttanut ”valtavan paljon hämmennystä”.

Viime viikolla julkisuuteen nousseessa ratkaisussa apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen katsoi, että kouvolalainen koulu toimi lainvastaisesti järjestämällä koulun joulujuhlan uskonnollisena tilaisuutena.

Kirkossa pidettyä koulun joulujuhlaa oli ratkaisun mukaan pidettävä uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena. Joulujuhlassa laulettiin virsiä, esitettiin jouluevankeliumi ja kuunneltiin seurakunnan papin pitämä puhe.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan koulun lukukauden päättäjäisjuhlan järjestäminen kirkossa on oppilaiden yhdenvertaisuuden ja uskonnonvapauden näkökulmasta lähtökohtaisesti ongelmallista.

Ongelmallisuuden taustalla on se, että kirkko on tarkoitettu jumalanpalvelusten toimittamiseen ja kirkkorakennukseen liittyy uskonnollisia merkityksiä.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua ei ollut alun perin tarkoitus käsitellä istunnossa. Se kuitenkin nousi esille, kun istunnossa oli tarkoitus käsitellä eduskunnan oikeusasiamiehen kertomus viime vuodelta.

Eduskunnassa paikalla ollut oikeusasiamies Petri Jääskeläinen selkeytti apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua kansanedustajille.

Jääskeläinen kuitenkin totesi heti aluksi, ettei voi arvioida apulaisoikeusasiamiehen ratkaisua, sillä apulaisoikeusasiamiehet käyttävät heidän käsiteltävään olevissa asioissa samaa valtaa kuin oikeusasiamies eikä oikeusasiamies ole apulaisoikeusasiamiesten esimies.

– Sen voin sanoa, että olen lukenut tämän päätöksen enkä näe, että tämä olisi ristiriidassa minkään olemassa olevan perustuslakivaliokunnan kannanoton kanssa.

Jääskeläisen mukaan ristiriitaa ei ole, sillä perustuslakivaliokunta ei ole ottanut nimenomaiseen asiaan kantaa. 

– Apulaisoikeusasiamies ei ole voinut ottaa huomioon mitään sellaista kantaa, jota ei perustuslakivaliokunnan taholta ole vielä otettu, Jääskeläinen sanoi.